Skupstina Srbije narodni poslanici i Jadar Rio Tinto
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

Izmenama zakona o eksproprijaciji koji je na dnevnom redu današnje sednice u Skupštini Srbije, država će legalizovati potpuno otimanje imovine. Naime predviđenim izmenama vlast može da proglasi bukvalno sve javnim interesom, i na osnovu toga oduzme imovinu uz plaćanje određene nadokande vlasniku. To zapravo znači da se na taj način može oduzeti i zemljište na kome Rio Tinto planirana eksploatacija jadarita.

Kako se navodi u predlogu izmene zakona, ubuduće svi postupci oko eksproprijacije, biće vođeni po hitnom postupku. Zbog čega se uvodi hitnost ako se smanjuju rokovi postupanja nadležnih organa nije objašnjeno.

Nacionalni konvent o EU upozorava na jasne namere aktuelne vlasti.

„Ako ovakav predlog Zakona bude usvojen Vlada će dobiti diskreciono pravo da po svom nahođenju i bez unapred propisanih kriterijauma i uslova, proglašava određene projekte za projekte od javnog interesa, te bilo čija imovina može postati predmet eksproprijacije. U evropskoj državi koja teži članstvu u EU ovakav pristup i tretman privatne svojine je nezamisliv“, navodi se u saopštenju.

Cilj je omogućiti projekat „Jadar“

Izmenama se privatnim preduzećima omogućava da budu korisnici eksproprijacije, jer zakon kaže da lista korisnika eksproprijacije može biti i „u skladu sa posebnim zakonom“.

Stručnjaci upozoravaju da se to može  koristiti u oblasti rudarstva, ako se ima u vidu da Zakon o rudarstvu omogućava da i privatne rudarske kompanije mogu biti korisnici eksproprijacije.

To znači da recimo projekat „Jadar“ Rio Tinta kojim se planira eksploatacija jadarita zbog dobijanja litijuma, može biti proglašen projektom od javnog interesa.

To znači da sve parcele koje su potrebne Rio Tintu mogu biti oduzete uz određenu naknadu (eksproprijacija) , ukoliko to država, odnosno Vlada proglasi projektom od javnog interesa.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako je pisala Nova, izmenama zakona će omogućiti i privremeno zauzimanje zemljišta u trajanju od najduže tri godine, ali taj rok može biti produžen na još tri godine, ako tako korisnik zahteva. To znači da privatna imovina može biti uzurpirana na taj način ukupno šest godina.

Jedna od ključnih izmena odnosi se na član 20. Zakona o eksproprijaciji. U njemu se navodi, između ostalog, da Vlada Srbije može utvrditi javni interes i „radi realizacije projekata za izgradnju objekata od značaja ili od posebnog značaja za republiku Srbiju, a projekat se realizuje na osnovu zaključenog međunarodnog ugovora u kojem je jedan od potpisnika Republika Srbija.

Ista stvar je i sa strateškim partnerstvima. Srbija je takva dokumenta potpisala sa Italijom, Francuskom, Azerbejdžanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima…

Bonus video: Protest protiv usvajanja izmena zakona o eksproprijaciji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar