Protest Srbija protiv nasilja most Gazela Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Osim domaćih i regionalnih medija, za večerašnje proteste interesovanje se javilo i kod ruskih portala.

Interfaks podseća da je protest pod sloganom „Srbija protiv nasilja“ počeo kada su se dogodile dve masovne pucnjave, u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u okolini Mladenovca, gde je život izgubilo 16, a ranjeno 20 osoba.

Ovaj ruski portal kaže da su protest organizovale Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka „Zajedno”, Stranka slobode i istine i Pokret slobodnih građana, prenosi portal Danas.

Takođe, Interfaks prenosi da demonstranti traže promenu kompletnog rukovodstva Regulatorne uprave za elektronske medije (REM), uklanjanje svih programa koji promovišu nemoral i nasilje na nacionalnim televizijskim kanalima, zabranu objavljivanja štampanih medija koji promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

„Pored toga, traže ostavku ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića, šefa Bezbednosno-informativne agencije (Srpske obaveštajne službe) Aleksandra Vulina i prihvatanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića.“

„Opozicione stranke i aktivisti za ljudska prava godinama optužuju Vučića i njegovu vladajuću Srpsku naprednu stranku za autokratiju, gušenje medija, nasilje nad političkim protivnicima, korupciju i veze sa organizovanim kriminalom. Nedavne tragedije samo su proširile spisak potraživanja. Sam Vučić, prema posmatračima, pokušava da masovna pogubljenja pretvori u razgovor o sebi i pretnji državi. Predstavnike opozicije naziva „lešinarima i hijenama“, optužujući ih za pokušaje nezakonitog preuzimanja vlasti“, piše Dojče vele na ruskom u svom tekstu „Protesti u Srbiji: Hoće li predsednik Vučić podneti ostavku?“.

Osim večerašnjim protestom Dojče vele se obazire i na Vučićev „kontramiting“ koji je najavljen za 26. maja.

BONUS VIDEO: Protest „Srbija protiv naselja“: Miriše na srpsko proleće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare