Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je da bi Srbija trebalo da proglasi Briselski sporazum "klinički i biološki mrtvim" ako do kraja godine ne bude formirana Zajednica srpskih opština (ZSO).

Rašković Ivić je kazala da je to predviđeno Rezolucijom o Kosovu, koju je predložila Narodna stranka.

„Nadam se da će taj dokument na posebnoj sednici Skupštine Srbije podržati svi koji sebe nazivaju patriotama“, rekla je Sanda Rašković Ivić televiziji Nova S.

Ocenila je da je Beograd u prethodnih devet godina, „prepustio Prištini elektroenergetski sistem, povukao sudstvo, policiju i sve institucije države Srbije sa severa Kosova i Metohije“, a Srbija kako je dodala, nije dobila ništa, pa ni ZSO.

„To je proces u kojem mi stalno činimo ustupke a ne dobijamo ništa. Zato predlažemo povlačenje iz briselskog dijaloga ako ZSO ne bude formirana do 31. decembra“, navela je poslanica Narodne stranke.

Ocenila je da je Srbija u dijalogu „dobila“ to da priznaje dokumenta samoproglašenog Kosova i da predsednica Vlade Srbije Ana Branbić mora da prelepi grb Srbije na registarskoj tablici automobila u kojem je došla na Kosovo.

Dodala je da je rezolucijom koju je predložila Narodna stranka predvidjeno da bi dijalog, ako Srbija Briselski sporazum proglasi mrtvim, trebalo da bude nastavljen uz posredovanje Kontakt grupe koju bi činili predstavnici pet država stalnih članica Saveta Bezbednosti UN – Rusije, Kine, SAD, Velike Britanije i Francuske.

„Predlažemo da predsednik Srbije pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine u kojima od njih traži da ulože veto u Savetu bezbednosti ako na dnevni red dodje pitanje članstva Prištine u UN. Nije dovoljno da Srbija samo kaže da nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo nego i da nikada svojim nečinjenjem neće dopustiti članstvo takozvanog Kosova u UN“, rekla je Rašković Ivić.

Poslanica Narodne stranke je navela da bi Srbija trebalo da preduzme diplomatsku akciju čiji je cilj sprečavanje članstva Kosova u organizaciji Unesko.

„Prošle nedelje sam sa kolegama poslanicima Narodne stranke bila na Kosovu i Metohiji i razgovarali smo sa Srbima koji žive u veoma teškom položaju jer se nalaze izmedju dve nevolje – Albanaca, koji žele nezavisnu državu, i grupe kontroverznih ljudi vezanih za Srpsku listu, koji život Srba čine veoma teškim ako ne podržavaju Srpsku listu“, rekla je Rašković Ivić.

Dodala je da se mora precizirati „da li se Srbija bavi Srbima na Kosovu i Metohiji, ili se bavi i Srbima i svojom državnom teritorijom“.

„Po Ustavu smo dužni da vodimo računa i o Srbima u bivšim jugoslovenskim republikama, ali to su nezavisne države. Ne može vlast da se sakriva iza pomoći narodu, a da prepušta državnu teritoriju“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar