Radonjić: Vučić je vredno učio na greškama socijalista devedesetih

Politika 13. avg 202220:51
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Velika korist naprednjaka od vladavine socijalista devedesetih godina je u tome što je predsednik vredno učio na njihovim greškama, kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, komentarišući vest da će SPS, nakon desetogodišnje saradnje sa SNS, biti deo i buduće izvršne vlasti.

Uz konstataciju da je velika korist naprednjaka od vladavine socijalista devedesetih godina je u tome što je predsednik vredno učio na njihovim greškama, Ognjen Radonjić ističe da je u tom smislu osnovno to što je Vučić shvatio da mora da ima dobar odnos sa međunarodnom zajednicom.

„Milošević je imao loše odnose do Dejtonskog sporazuma, nakon kojeg je od Balkanskog mesara prerastao u faktor stabilnosti na Balkanu. Tokom celih devedesetih, Rusija nije bila značajan međunarodni faktor zbog ogromnih unutrašnjih problema nakon pada Berlinskog zida. Loši odnosi nakon toga kulminiraju sa NATO bombardovanjem 1999. nakon kojeg Milošević ubrzo pada sa vlasti“, ukazuje Radonjić.

Drugo, napominje on, za vreme Miloševića, postojala je kakva-takva, sloboda medija, posebno na lokalu, što je bio važan faktor njegovog gubitka vlasti u brojnim opštinama i gradovima 1996. godine.

„Treće, Milošević je u ratnim uslovima, velikim delom vladao strahom. Posledično su mnogi njegovi protivnici stradali, među kojima računam i pokojnog premijera Đinđića koga su pogubili Miloševićevi repovi koji su preživeli petooktobarske promene“, rekao je Radonjić i dodao:

„Sa druge strane, predsednik ima dobre odnose i sa Zapadom i Rusijom i Kinom, medijske slobode su praktično nepostojeće što mu omogućava da pretežno vlada kroz korupciju. Razlika je i u tome što je Milošević držao organizovani kriminal pod kontrolom, dok u slučaju naprednjaka imam utisak da su oni postali njegov sastavni deo.“

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

***

BONUS VIDEO – Radonjić: Imamo kolonijalnog upravnika koji svima odgovara

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar