Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković izjavio je da je vođenje pogrešne politike Beograda i Prištine dovelo do napete situacije i oružanih incidenata na severu Kosova.

On je procenio da obe strane prema Kosovu vode pogrešnu i na momente militantnu politiku.

„U takvim odnosima politika stvara uslove i ambijent da se tako nešto desi. Ovo neka bude nauk za političare, da hitno sednu, razgovaraju i pronađu rešenja. Ovde nema rešenja, ovde je sve ostavljeno i prepušteno. Niko se ne bavi narodom, građanima. Sve što se dešava, dešava se u zatvorenim krugovima. Niko nema informacije i niko ne oseća perspektivu. U takvim uslovima me ne iznenađuje da se tako nešto desi“, ukazao je Trajković za N1.

On kritikuje i poteze premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Aljbin Kurti Foto: Printscreen/Kosovo Online

„Kada govorimo o miltantnoj poltiici, onda govorimo o poltici Aljbina Kurtija, čoveka koji je premijer, ali on nema odgovor na probleme građana. Ako se promoviše kao premijer svih građana, treba da zna da na Kosovu žive i Srbi. Ali, njega to ne interesuje. On želi da građane disciplinuje dugim cevima. To je neverovatno uznemirilo narod“, istakao je Trajković.

On naglašava da je zbog takve situacije takav i odnos naroda na Kosovu prema ubijenim Srbima u Banjskoj, jer građani prepoznaju da bi i oni mogli tako da reaguju, jer je svima dozlogrdilo. Međutim, ne podržava oružani način borbe na Kosovu.

Foto: REUTERS/Laura Hasani

Komentarišući sukobe u selu Banjska, on je rekao da se radi o grupi koja je želela da da „odgovor na pritisak koji se vrši na nedužni narod na severu Kosova“.

„Ako je neko probao da uspostavi suverenitet na severu Kosova dugim cevima, onda je to Kurti. A mogao je i da očekuje da neka grupa tako i reaguje. Prema informacijama koje posedujem, ništa ne govori da se radi o nekoj strateškoj grupi, koja bi trebalo da zauzme sever Kosova. Niti su postojale snage za tako nešto, niti mislim da je to bio plan“, rekao je Trajković.

PROČITAJTE JOŠ

Ocenjuje da je čitava akcija bila priprmana van centralnog Kosova.

„Akcija koju su oni izveli je doživela poraz, a nemoguće je da jedna militantna grupa koja želi da osvoji sever Kosova i uspostavi autonomiju prikaže se, i da deluje na takav amaterski način. A ima i mnogo više žrtava nego na drugoj strani. To sve nam govori da se radi o amaterskoj grupi koja nije dorasla cilju koji sada želi da im se nametne“, napomenuo je Trajković.

Kosovo Foto:EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Smatra da politička situacija na Kosovu govori da je trenutno bezvlašće i da se zbog toga dolazi do oružanih incidenata.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma je ponovio da je najveći problem iseljavanje Srba.

„Perspektiva naroda se gubi. Dolazi do pomeranja naroda. U Velikoj Hoči je pre 10 godina bilo preko 1.000 Srba, a danas ih ima 370, i najavljuju se nova preseljenja. Orahovac je na izdisaju. Sve opštine u kojima žive Srbi su prepolovljene. sa ovog prostora je otišlo 40.000 ljudi, a ta brojka nastavlja da raste. Međutim, o tome niko ne govori“, zaključio je Trajković.

BONUS VIDEO Meštani Zvečana se opraštaju od tragično nastradalih sunarodnika u događajima u selu Banjska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare