Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/TANJUG/ JADRANKA ILIC/TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/Shutterstock/Vesna Lalić/Nova.rs

Iz zvaničnih institucija države Srbije nestaju dokumenta. Nisu ih “ukrali” hakeri iz grupe Anonimus, nestali su iz Skupštine Srbije, Ministarstva spoljnih poslova i Nemanjine 11. Koliko god to neverovatno zvučalo, istina je da se u ovom trenutku četiri kutije sa 38.000 potpisa građana Srbije koji su tražili trajnu zabranu litijuma, vode kao nestale. Isto je i sa dopisom ministarstva Ivice Dačića o usklađivanju sa spoljnom politikom EU i uvođenju sankcija Rusiji. Predlagači kažu da ne odustaju od potere, razmišljaju o psima tragačima… Zvuči smešno, ali u stvari uopšte nije.

Potpisi 38.000 građana Srbije koji su protiv iskopavanja litijuma i bora predati su u pisarnici Skupštine u junu prošle godine. Procedura je takva da bi nakon prijema ove narodne inicijative predsednik parlamenta trebalo da izda nalog da se potpisi provere i da se zatim inicijativa prosledi Odboru za ustavna i zakonodavna pitanja. Nakon toga, trebalo bi da se nađe na dnevnom redu na prvoj narednoj sednici parlamenta. Sve je prema zakonu trebalo da bude završeno u roku od 30 dana.

Ništa od toga se nije desilo.

Istina, potpisi su predati u vreme bivšeg skupštinskog saziva na čijem je čelu tad bio lider SPS Ivica Dačić. U međuvremenu je formiran novi saziv parlamenta i za predsednika Skupštine izabran je Vladimir Orlić. Međutim, na dan konstituisanja parlamenta Ekološki aktivisti, SEOS i Kreni-promeni okupili su se ispred zgrade Narodne skupštine, kako bi podsetili poslanike na narodnu inicijativu.

Oni su tom prilikom od parlamenta zahtevali da formalno proveri prikupljene potpise građana za narodnu inicijativu. Za to su novom sazivu dali rok od sedam dana.

Savo Manojlović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Rok je prošao, reakcije nije bilo, pa je predata žalba Ustavnom sudu.

I tada kreće potraga opozicionih poslanika za potpisima.

Njihov stav je da je u pitanju prebacivanje odgovornosti i da ne postoji politička volja da se na tu temu raspravlja i da se uvaži inicijativa koju je potpisao veliki broj građana.

Od nemila do netraga…

Šef zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd – Moramo Radomir Lazović rekao je da je na svakom zasedanju i pri svakoj prilici postavljao pitanje šta se dešava sa narodnom inicijativom.

Foto: Printscreen Tanjug/video

“Uspeo sam da dobijem odgovore od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a stigao je i odgovor Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo da ovaj dokument nikada nije stigao do njih. To može da znači samo jedno, da ga je neko svesno i namerno sklonio iz redovne procedure“, rekoa je Lazović.

Kopredsednik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da ne odustaje od potere.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“U skupštinskoj pisarnici su nam rekli da su kod Orlića u kabinetu, Orlić se ne oglašava. Onda smo dobili informaciju da su u RIK na proveri, u RIK kažu nisu kod njih. Čuli smo da su možda u policiji na proveri matičnih brojeva, proverili smo nisu ni tamo. Ništa nam drugo ne preostaje nego da angažujemo pse tragače, specijalno obučene za potragu za potpisima građana!, kaže Jovanović.

Po svoj prilici potrebno je angažovati ih i zbog jednog dopisa Ministarstva spoljnih poslova koji evo već mesec dana nikako da stigne do Vlade Srbije.

Nema ni kod Kafke

Naime, potpredsednik SSP Borko Stefanović je praktično odmah po konstituisanju novog parlamenta i izbora na čelo Odbora za spoljnu poslove, najavio da će se po pitanju uvođenja sankcija Rusiji raspravljati na jednoj od sednica. Ona je zvanično zakazana za 28. decembar, a ono što se tog dana desilo teško je bilo za razumeti.

Borko Stefanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Najpre se sat i po vremena raspravljalo o tome da li je sednica otvorena za javnost ili je zatvorena. Posle 90 minuta rasprave potpredsednica odbora iz redova SNS Marina Raguš je zatražila da se dnevni red dopuni glasanjem o odlaganju sednice, zato što nije stigao izveštaj Ministarstva spoljnih poslova.

Kada je to usvojeno, dnevni red je „pao u vodu“ i sednica je odložena.

A onda je krenula potraga za dopisom. Ministarstvo spoljnih poslova navodno je poslalo dopis Vladi Srbije, ali tamo tvrde da ga nisu dobili. I kao da je teško utvrditi ko je, kad i kome poslao mejl i da li su dokumenta stigla u zgradu vlade, gotovo mesec dana kasnije i dalje se navodno ne zna gde su.

Isto toliko je odložena i „neprijatna“ situacija u kojoj će deo poslanika u Skupštini Srbije morati da se izjasni o tome da li podržavaju rat u Ukrajini.

Tim povodom potpredsednik Stranke slobode i pravde i predsednik pomenutog odbora Borko Stefanović za Nova.rs kaže da je sve što se u vezi toga dešava kafkijanski i neverovatno.

„Uporno tražim, poslao sam zvanične dopise i u Ministarstvo spoljnih poslova i u Vladu Srbije. Ovo što se dešava je prosto kafkijanski, neverovatno. U vladi tvrde da dopis nisu dobili, u MSP da su ga poslali i verujem da je tako. Mislim da je problem u Vladi, ali ja neću odustati od toga“, kaže Stefanović za Nova.rs.

Odgovarajući na pitanje šta je u pozadini famoznog nestanka dokumenata na relaciji MSP – Vlada Srbije, Stefanović kaže:

„Suština je u tome da se očigledno vlasti ne žuri, kako se ne bi videlo koja je njihova pozicija, kako vide budućnost Srbije. Ne odgovara im da se o tome priča i sasvim je jasno da bi voleli da se ta sednica odbora uopšte ne održi. Vidite, nemam ja neke iluzije da će oni glasati za taj predlog, ali mislim da građani zaslužuju da znaju šta njihovi predstavnici u Skupštini Srbije misle o ovom veoma važnom pitanju“.

BONUS VIDEO: Gde je nestala narodna inicijativa protiv iskopavanja litijuma?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare