Transkripti razgovora između policijskog generala Slobodana Malešića i aktuelnog ministra odbrane i predsednika SNS Miloša Vučevića, koji je u tom trenutku bio na poziciji gradonačelnika Novog Sada, dokazuju da vladajuća stranka vrši pritisak na pravosuđe.

Kako je objavio Insajder policijski general Slobodan Malešić, nekadašnji načelnik novosadske policije i pomoćnik direktora policije za Specijalne i posebne jedinice, optužen je da je organizovao kriminalnu grupu u kojoj su bila još dvojica tadašnjih rukovodilaca u policiji.

Prema optužnici oni su trgovinom uticajem i zloupotrebama svojih visokih policijskih položaja, uticali na to da se policija ne bavi nezakonitim radnjama biznismena iz Prijepolja Dženana Kujovića i njegovih firmi. Za to je, prema navodima optužnice, Malešić stekao imovinsku korist.

Posle hapšenja Dženana Kujovića 4. aprila 2022. Malešić je, sudeći prema optužnici u koju je Insajder imao uvid, bio svestan da će i on biti uhapšen. Da je to pokušao da spreči može da se zaključi iz poruka koje je slao političarima i biznismenima.

Policijski general najpre piše Andreju Vučiću ali, u optužnici, ne piše da dobija odgovor. Istu poruku poslao je i tadašnjem gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću koji mu je, kako se navodi u optužnici, odgovorio.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ovako je tekao razgovor

4. april 2022. godine u 04.54 sati

Malešić: Izvini, znam da si u haosu… Sada su uhapsili onog drugara u Prijepolju što su proveravali osam meseci i ništa. Verovatno će sada da krenu i na mene. Mislim da nisam uradio nikakvo kd.. Ako jesam, treba da odgovaram. Neka mi podnesu krivičnu prijavu u redovnom postupku, da ne prave scene i blate porodicu. Izvini i hvala unapred.

Malešić: Poslao sam i A istu poruku. Izvini i hvala unapred.

Vučević: Nemoj se izvinjavati. Vlasnika one firme?

Malešić: Da. Krenuo u CG.

Vučević: Bagra. Na granici?

Malešić: Da, neka podnesu prijavu i dokazuju ako smo krivi. Ovo namerno rade da unište. Zamoli A da zove V.

Vučević: Rekao sam. Čekam odgovor.

Malešić: Hvala ti. Zvali su me u 19.45 da dođem.

PROČITAJTE JOŠ:

U vreme razmene tih poruka Slobodan Malešić je načelnik policije u Novom Sadu, a Miloš Vučević gradonačelnik tog grada, pa nije neobično da se poznaju, navodi Insajder.

Malešić je, međutim, tog dana ipak uhapšen po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, u istrazi koju je vodio Sektor unutrašnje kontrole.

U pritvoru je proveo nepuna tri meseca. Prema navodima Višeg suda pritvor je ukinut jer su ispitani svi svedoci.

Slobodan Malešić se u daljem toku postupka brani sa slobode, odakle dolazi i na na suđenje u Specijalni sud.

Inače, optužen je kao organizator kriminalne grupe da je, koristeći službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi morale da se izvrše. Cilj je bio sticanje finansijske koristi za sebe i pripadnike te organizovane kriminalne grupe.

Ovaj slučaj potvrđuje sve one tvrdnje da vlast u Srbiji sprovodi kontinuirani pritisak na pravosuđe, u slučajevima koji imaju veze s njima bliskim ljudima.

A to je i ono što se godinama spočitava Srbiji u izveštajima Evropskog parlamenta.

Tako se u poslednjem napominje da „prema mišljenju više organizacija civilnog društva i nezavisnih pravnih eksperata, zakoni o pravosuđu i dalje ostavljaju prostor za nedopušten uticaj izvršne vlasti na njegov rad, dok Nacionalna konvencija o EU navodi da stavovi civilnog društva o pravosuđu možda nisu dovoljno uzeti u obzir“.

S tim u vezi pozvane su javne institucije Srbije da prioritetno ojačaju garancije za nezavisnost i efikasnost pravosuđa i na potpuno usklađivanje sa Venecijanskom komisijom.

BONUS VIDEO: Šta se promenilo u pravosuđu posle ustavne reforme 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare