Milan St. Protić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Iz stanja u kome se nacija nalazi mi ne da ne možemo da vodimo spoljnu politiku, već moramo da vodimo računa da li ćemo kao narod opstati i na šta ćemo ličiti, rečeno je večeras na diskusiji "Povratak istorije – Srbija na raskrsnici" u organizaciji Centra za međunarodni saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Istoričar Milan St. Protić, komentarišući mogućnosti određivanja Srbije po pitanju rata u Ukrajini, istakao je da srpski narod biološki više ne može da „nadoknadi krvoliptanje“, jer je u odnosu na pre 10 godina u našoj državi 850.000 građana manje, a najbolja deca „već su decenijama po belom svetu“.

Naveo je da su istočna i južna Srbija puste i da su se Albanci, „koje nazivamo vekovnim neprijateljima, izlili i na drugu stranu auto-puta ka Severnoj Makedoniji, sasvim prirodno, jer je taj deo napušten“.

Dodao je da je intelektulano stanje nikad gore, jer smo ponosni kada Beogradski univerzitet uđe na listu 500 najboljih u svetu, i upitao šta je ostalo za druge univerzitete, u Kosovskoj Mitrovici na primer.

Ukazao je da je 80 odsto dece u osnovnoj školi „vukovci“, a da polovina njih ne zna Pitagorinu teoremu, i predočio da „prosečan Srbin nikada nije čuo za Hajduk Stanka“ i ne zna čiji je stih „Stojte galije carske“.

Protić je rekao da su Srbi „jedini narod na zemaljskoj kugli kome Nova godina dođe pre Božića, a deci poklone donosi ona sovjetska nakaza od Deda Mraza“, jer nema Božić Bate i Svetog Nikole.

„Na šta ova zemlja izgleda svedoči parlament, pa to su Srbi, i sa jedne i sa druge strane, i to većinski Srbi“, kazao je Protić.

Profesor Univerziteta u Beogradu Milo Lompar rekao je da po pitanju određivanja Srbije o ratu u Ukrajini treba postaviti pitanje da li je Srbija u stanju da postoji kao država koja može da vodi spoljnu politiku i istakao da mu se čini da je postojeća vlast učinila sve da za nas „nema dobrih odgovora“.

Lompar je rekao da je vlast unutrašnji sadržaj države učinila deficitarnim i u nacionalnom i u demokratskom smislu, odnosno „hipertofija nacionalnih sadržaja smenjena je hipertrofijom autoritarizma, pa onda obrnuto“.

On je rekao da se Srbija kreće u pravcu koji ne obećava dobro rešenje.

„Taj pravac vidim kao izbor između pristanka na potpuni gubitak samopoštovanja i života u ropstvu, a bilo koji od tih izbora nosi sa sobom teške traumatske posledice“, ukazao je Lompar.

Pema njegovim rečima, „bilo da pristane na diktat SAD, bilo da mu se odupre, ova vlast može zemlju da odvede samo u krizu“.

BONUS VIDEO – Milan St. Protić o reprizama srpskih dilema i „gvozdenoj zavesi“ na našim leđima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare