Foto: Nova.rs

Ne robujte zabludama, a jedna od njih je da građanski protest ne može da donese promene, poručio je večeras na skupu protiv nasilja u Gornjem Milanovcu novinar Radoslav Ćatić.

On smatra da su zablude da Zapad drži nekoga na vlasti, te da je postojeći sistem subordiniran…On kaže za Nova.rs da su zapravo u pitanju plaćeni ljudi na državnim pozicijama koji rade svoj posao.

Prema njegovim rečima, podaci pokazuju da su u 87 odsto u svetu ovakvi skupovi su doneli promene.

„Ne treba sila da se upotrebi, već da se napravi plan i krene u razmontiravanje partikularne partijske države. Neophodno je smanjiti broj poslanika na 87 i rastočiti politiku kao glavnu i moćnu silu u vladavini“, priča Ćatić za Nova.rs.

Foto: Nova.rs

On je stava da do nivoa ministara može da dogura politika, a potom treba na red da dođe struka.

„Treba imati konce vlasti u rukama na nivou Vlade i Skupštine. Koja partija bude organizovana tako, ta će dobijati podršku. Onda može da se obezbede uslovi za izbore, te da ih organizuju pravi i desničari i levičari koji će zastupati svoje ideje“, navodi Ćatić ocenivši pojedine partije i članove istih „bosanskim loncem“.

Kako ponavlja naš sagovornik kada dođe do promene vlasti, novi nosioci moraće da razmišljaju isključivo o struci, koja zakonom ne sme pripadati političkim organizacijama.

Foto: Nova.rs

Niko ne sme biti značajan ko bude na vlasti, ističe Ćatić.

Prema njegovim rečima, treba onemogućiti veliki odliv novca poreskih obveznika na famozne savetnike, lažno zaposlene u PTT i drugim ustanovama i preduzećima.

„Moramo biti realni i nastojati da promenimo sistem bez nasilja. Skoro su me zvali na jednu tribinu gde je učestvovalo nekoliko partija sa ideološkim razlikama. Pitao sam ih o čemu vi pričate – sve ostavite po strani. Dakle, stanite na gomilu, uhvatite lisicu, sklonite je, pa se onda razlikujte“, zaključio je Ćatić.

Foto: Nova.rs

Kristina Milošević, predsednica Opštinskog odbora „Zajedno“, podseća da su Milanovčani izašli osmi put zaredom kako bi se izborili sa nasiljem na svim nivoima.

„Protesti će se omasoviti od septembra kada se mnogi vrate sa godišnjih odmora. Zahtevi su jasno postavljeni, a njihovo ispunjenje tražimo svake sedmice, naročito u Beogradu“, kaže ona za naš portal.

Prema njenoj oceni ignorisanje od strane vlasti sve više izaziva bes i revolt.

„Nasilje sa njihove strane poprima sve veće razmere, naročito u manjim sredinama. Moram da podsetim na slučaj iz Bačke Palanke gde lokalni šerif, umesto da snosi odgovornost za nečinjenje, napada novinarke koje rade svoj posao, a direktor otpušta radnika koji je protestovao zbog smrti mališana“, podsetila je Milošević.

Ona ocenjuje da će u narednom periodu protesti dobiti novu formu.

Foto: Nova.rs

„Mi smo uz građane, ne odustajemo, promene su na vidiku“, zaključila je Milošević.

I večeras su u Gornjem Milanovcu ponovljeni zahtevi. Građani su tražili ukidanje dve televizije sa nacionalnim frekvencijama koje promovišu blud i nemoral, smenu članova REM-a, rukovodstva RTS, gašenje tabloida koji promovišu nasilje, kao i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA, Aleksandra Vulina.

***

BONUS VIDEO – Opozicija iznela detalje o narednom protestu: Novi termin, ponovo blokada Gazele

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar