Vanredna sednica o litijumu koju je opozicija tražila pre tri nedelje konačno će se održati danas u 14 časova, a odmah nakon toga, u 19 časova zakazan je i protest. Iako se u javnosti ova sednica opisuje kao "zasedanje povodom zabrane iskopavanja litijuma", predstavnici opozicije zapravo traže da se raspravlja o izmenama Zakona o rudarstvu i energetici koji podrazumeva zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Sve najnovije informacije sa sednice o rebalansu budžeta i rudarenju litijuma pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Danas od dva popodne počinje skupštinska sednica o litijumu, vanredno, na zahtev 86 narodnih poslanika iz opozicije. Do tada poslanici treba da se izjasne o rebalansu budžeta, zbog čega su svakoga dana prošle nedelje održavane sednice.

Za priču o litijumu, međutim, ostaje samo i polovina sutrašnjeg dana, jer u utorak počinje redovno zasedanje. Druga opcija je da predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić prekine redovno zasedanje kako bi se dobilo dodatno vreme za raspravu o rudarenju litijuma u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ....

Podsetimo, u prethodnom periodu opozicione parlamentarne stranke održale su niz sastanaka kako bi koordinisale zajedničko delovanje u cilju aktivnijeg učešća u borbi protiv namere vlasti da se otvori rudnik litijuma. Pored političkih partija koje su deo aktuelnog saziva Skupštine Srbije, na sastancima u vezi su učestvovali i pokret „Kreni-promeni“, odnosno lider ovog pokreta Savo Manojlović i predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Zlatko Kokanović i Nebojša Petković.

Inače, sednicu će iz Pionirskog parka pratiti članovi udruženja Ne damo Jadar, a najavljen je i protest od 19 sati.

Konačno održavanje sednice

Narodni poslanici, podsećamo, traže da se na zasedanju raspravlja o izmenama Zakona o rudarstvu i energetici, koji podrazumeva zabranu primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. Međutim, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavno je izjavila da verovatno neće biti vremena da se održe sednice o Kosovu i Metohiji i litijumu, i za to je okrivila predstavnike opozicije koji „odugovlače za rebalansom budžeta i zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom“.

Ipak, skraćeno vreme za raspravu u Skupštini o eksploataciji litijuma otvorilo je niz pitanja o tome da li će se zapravo doneti neko rešenje o temi koja već mesecima predstavlja jednu od gorućih u našoj državi.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zbog toga je reagovao i pokret Kreni-promeni, i ocenio da je „izostavljanje Narodne inicijative protiv iskopavanja litijuma i bora sa dnevnog reda sednice Skupštine Srbije direktno kršenje Ustava i zakona“.

Isto tako, i predstavnici opozicije više puta su reagovali po pitanju pomeranja i održavanja sednice.

Recimo, predsednik SSP Dragan Đilas poručio je u Utisku nedelje da „kad god da se održi sednica o litijumu, ona bi svakako bila nezgodna za vlast“, te da će se tek na zasedanju videti da li „je vlast za kopanje ovog resursa ili protiv“.

Na pitanje kako će opozicioni narodni poslanici odgovarati na sednici kada poslanici vladajuće koalicije krenu sa pričama da je „bivša vlast dala dozvolu Rio Tintu“, Đilas na te tvrdnje odgovara da ako je „bivša vlast dala dozvolu, zašto onda Rio Tinto sada traži dozvolu od ove vlasti ili zašto se već uveliko ne vadi litijum“.

Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Aleksandar Vučić je u problemu jer je obećao nekoj sili da će to da se radi… Vučić sve ispunjava. Amerikancima će dati sve ovo na Kosovu, Francuzima aerodrom i spalionicu, Nemcima misli da će dati litijum, Kinezima infrastrukturne projekte…“, izjavio je Đilas.

Da se istina čuje

Osim Đilasa, i poslanik Aleksandar Ivanović kazao je za Nova.rs da pokušaj Brnabić nije prvi put da se izbegava zakazivanje ovakvih sednica, jer bi se tada čula „i ona strana istine koja ne odgovara SNS i njihovom biračkom telu“.

„Oni su za svih ovih 12 godina koliko su na vlasti potpuno privatizovali državu i rade onako kako oni misle da je to potrebno. Kada se malo razmisli, takvih sednica nije bilo jako dugo, i to iz vrlo razumljivih razloga – jer bi se na tim sednicama onda čula i ona strana istine koja njima i njihovom biračkom telu apsolutno ne odgovara“, rekao je Ivanović.

Aleksandar Ivanović gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Kako on kaže, vlast ne želi da se sazna koje su „naše crvene linije i na osnovu kojih ovlašćenja predsednik države ili bilo koji član Vlade potpisuje na tajnim sastancima, i u čije ime zapravo pregovara“.

Sa Ivanovićem je saglasan i Miroslav Aleksić iz NPS, koji je skoro rekao da vlast beži od skupštinske debate o litijumu zato što nema nijedan argument koji bi po ovom pitanju bio na njenoj strani.

Aleksić je za televiziju Insajder rekao da je sve što se tiče sednice o litijumu jedno „podlo i nekorektno ponašanje“ od strane vlasti.

„Radi se o tome da oni nijednog momenta nisu očigledno bili iskreni da žele da se o tome razgovara. Oni beže od debate o litijumu, jer znaju da nemaju nijedan argument koji bi bio na njihovoj strani kad je u pitanju otvaranje rudnika ili neusvajanje zakona o zabrani eksploatacije i istraživanja ruda litijuma i bora. Ali, zapravo, hteli su ovog puta da iskoriste opoziciju, koja je sama tražila sednicu, i da je predstave kao nekog ko ne želi sednicu o litijumu“, rekao je Aleksić.

I potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić za Nova.rs je kazala da nema nikakve šanse da se ne raspravlja o rudniku litijuma.

„Njen (Brnabić) manevar ide u pravcu da počinje “redovno zasedanje Skupštine 1. oktobra” i da nema vremena za vanrednu sednicu o litijumu. To je budalaština. Ona nema pojma o procedurama. Ili joj neko radi o glavi ili ima loše savetnike”, rekla je Tepić.

Marinika Tepić Foto: SSP/Promo

Isto tako, poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević kaže da se iza svega krije strah režima. On je za Nova.rs nedavno izjavio da je pokušaj Brnabić da ne zakaže sednicu bio sasvim očigledna „namera Aleksandra Vučića, vođe Rio Tinto koalicije, koji je obuzet paničnim strahom da će ostati bez litijumske provizije“.

Vučić na sednici?

Nakon podnetog zahteva za održavanje sednice, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, ponudila je da na tom zasedanju prisustvuje i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tim povodom, poslanica Skupštine Srbije i jedna od osnivačica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović rekla je nedavno za Nova.rs da to ne bi bio prvi put da predsednik Srbije prisustvuje sednicama, ali da ne vidi razlog tome.

Nestorović je za Nova.rs rekla da bi prisustvo šefa države na sednici bilo „kršenje ustavnih ovlašćenja“.

„To je sednica u kojoj zakonodavno telo rešava pitanje u interesu svih građana. On je predsednik države koji ima protokolarna ovlašćenja, tako da svakako ne vidim razlog da bude tu prisutan“, kazala je ona i dodala da, međutim, ukoliko je to njihova želja, oni će je svakako ispuniti.

Podsetimo, poslanici Skupštine Srbije o rebalansu budžeta raspravljaju još od ponedeljka. Danas se nastavlja rasprava o amadmanima na predlog rebalansa budžeta.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare