Miodrag Jovanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, jedan od inicijatora „ProGlasa“, pozvao je u ime te incijative da im svi do 13. januara na mejl dostave foto i video materijal koji dokazuje izborne nepravilnosti, kako bi se Ustavnom sudu podneo zahtev za poništavanjem rezultata izbora.

„Nalazimo se ispred Ustanovg suda, to je institucija čija je svrha da zauzda razobručenu političku volju većine. Aktuelna vlast je upravo to pokušala, da nam kao izbore poturi migracije birača s jednog na drugo mesto, prevare i ucene“, kazao je profesor, na šta su okupljeni odgovorili skandiranjem: „lopovi, lopovi, lopovi“.

Jovanović je objasnio da je na Ustavnom sudu da poništi takav izborni postupak i podsetio da zakon kaže da ako su nepravilnosti takve da bitno utiču na izborni rezultat – izbori se poništavaju.

„Živim u diktaturi i dobro mi je“, ponovio je tri puta profesor Jovanović ispred Ustavnog suda i istakao da ako se institucije ogluše o pljačku na izborima, a građani odustanu od slobode izbora, ovu rečenicu ćemo morati da ponavljamo kao jutarnju i večernju mantru.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, na izborne nepravilnosti ukazali su izveštaji Crte, od kojih je neke na protestu proglasa pročitala glumica Ceca Bojković, ali i međunarodnih posmatrača.

„Zakon kaže još da nepravilnosti moraju biti dokazane. Dovoljno je svedočanstava o tome kako se sve kralo, međutim ProGlas poziva sve vas da nam do 13. januara na mejl pošaljete sve foto i video zapise koje posedujete, a dodatno mogu da potrkrepe krađu na ovim izborima“, pozvao je profesor Pravnog fakulteta građane.

On je istakao da će ceo taj materijal biti priložen Ustavnom sudu uz zahtev za poništavanje izbornog postupka.

„Taj zahtev može da bude upućen onda kada se okonča izborni postupak, kada se proglase konačni rezultati. Ali onoga trneutka kada zahtev dođe u ovu zgradu, Ustavni sud mora hitno i odgovorno reagovati na taj zashtev. Jer sudija ne sme dočekati svoj praznik Sretenje, kada je donet prvi ustav, a da ne zna da li je u njemu i efektivno ukinuto demokratsko pravo izbora“, poručio je profesor Jovanović.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare