Priština Foto: shutterstock_ Mitzo

Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke je saopštilo da je obavešteno o zahtevu Kosova za prijem u EU, te da će eventualna promena stava Slovačke koja nije priznala nezavisnost Kosova, zavisiti od normalizacije odnosa Kosova sa Srbijom, prenosi prištinska "Gazeta ekspres".

Naveli su, u odgovoru na pitanje tog lista, da je „Republika Slovačka obaveštena o prijavi Kosova za članstvo u EU“.

„Kao što smo rekli i više puta ponavljali, stav Slovačke prema Kosovu zasniva se na deklaraciji Nacionalnog saveta Republike Slovačke iz 2007. Svaka promena slovačke pozicije o tom pitanju zavisiće od normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, naveli su iz slovačkog ministarstva.

Dodali su da je jedini način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine „aktivno učešće u dijalogu koji vodi EU“, a koji bi „postepeno trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma“.

„Taj sporazum treba da odražava vrednosti i standarde EU koji su ključni da Kosovo napreduje na svom evropskom putu“, smatra Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke.

Ministarstvo je navelo da Slovačka podržava i francusko-nemački plan – preneo je portal kosovo.onlajn – jer „podržavamo svaku inicijativu koja nas može približiti pravno obavezujućem sporazumu“.

***

BONUS VIDEO – Švedska predsedava unijom. Glavna pitanja za Srbiju – Kosovo i sancije Rusiji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar