Odbornici Stranke slobode i pravde u Pećincima Snežani Maksimović pre dve godine službe te opštine srušile su žičanu ogradu oko imanja i poslale joj račun od milion dinara da to plati. Sada je na red došlo i rušenje druge ograde koju je ona, u međuvremenu, podigla. U mestu gde vedri i oblači Milorad Pantić Luki, napredjački funkcioner, ovo nije prvi put da se neistomišljenici progone i kažnjavaju zbog opozicionog delovanja.

Pećinci, mala opština na oko 40 kilometara udaljenosti od Beograda, na prvi pogled deluje kao mirno mesto u kom svako svakog zna, i svako je svakome spreman da izađe u susret i pomogne. Međutim, život pojedinih stanovnika ovog mesta je sve samo ne jednostavan, a kao jedini razlog zbog čega im je svakodnevnica otežana je to što su odlučili da ne budu deo vladajuće partije.

U mestu u kom lokalni šerif Milorad Pantić Luki vodi glavnu reč, i u kom je najveća stranka vlasti dala na upravljanje ovu opštinu, takav greh je nedopustiv. To je na svojoj koži, između ostalih, osetila i Snežana Maksimović, predsednica opštinskog odbora Stranke slobode i pravde u Pećincima.

Naime, ona je postala „zanimljiva“ predstavnicima lokalne vlasti onog momenta kad se učlanila u ovu opozicionu partiju i preuzela vodeću funkciju u njenom odboru. Ubrzo je njena dvorišna ograda postala glavna prepreka na putu prosperiteta ove male opštine.

Priča oko rušenja žičane ograde dvorišta i letnjikovca, kako Maksimović kaže, nije se pokretala sve do 4. juna ove godine. Tačnije, sve do trenutka kada Snežana Maksimović postaje odbornica SSP u opštini Pećinci.

PROČITAJTE JOŠ....

Rušenje je bilo zakazano za četvrtak, 5. septembra. Ipak, dodaje, ona je dan pre toga poslala molbu da se taj projekat obustavi.

“Nisam dobila nikakav odgovor, ali s obzirom na to da smo juče najavili protest po pitanju mog slučaja i da su se pojavili republički i pokrajinski poslanici SSP, rušenja nije bilo. Na kraju smo mi, odnosno delegacija sa pravnicima, otišli u opštinu da bi nam se neko nadležan obratio kako da rešimo taj problem. Ipak, niko nije hteo da nas primi. Prvo nam je bilo rečeno da je načelnica na sastanku, i mi smo odlučili da je sačekamo. Posle sat vremena bilo nam je javljeno da je napustila zgradu”, izjavila je ona.

Kada je sve počelo?

Maksimović je za Novu rekla da je čitava priča oko rušenja ograde počela 2020. godine, kada je građevinski inspektor došao na njeno imanje i rekao joj je da mora da sruši letnjikovac i ogradu oko dvorišta, budući da nije imala dozvolu za njihovu gradnju.

Inače, iste godine postala je predsednica opštinskog odbora SSP.

“Žalila sam se pokrajini, koja je uvažila žalbu zato što građevinski inspektor nije ispoštovao proceduru kako treba. Za to vreme sam planirala da podignem novih 40 metara u produžetku ograde oko imanja, dakle još jednu ogradu. Predala sam zahtev za dozvolu, koji se inače rešava oko pet dana, ali moj je stajao oko dva meseca”, kazala je ona.

Foto: Snežana Maksimović

Svakoga dana Maksimović je, kako kaže, pokušavala da sazna zašto joj nije stigla obična dozvola za izgradnju ograde. Tako je, na kraju, saznala da je njen zahtev namerno bio “u fioci”.

“Oni su, da ne bi bili zaslužni za to što ne daju odgovor, dali direktoru “Puteva” da se izjasni da li je potrebno da platim neku taksu. Svaki dan sam proveravala o čemu se tu tačno radi, da bi mi jednog dana radnik iz “Puteva” kazao da im je inspektor rekao da se taj zahtev drži. Na kraju, odgovor je ipak stigao”, rekla je ona za Novu.

Ona je, navodi, tada dobila dozvolu za izgradnju te ograde. Da bi se još jednom uverila u to, Snežana Maksimović je upitala nadležne da li sme da podigne ogradu, tačnije zidić od oko 90 centimetara visine. Ponovo dobila potvrdan odgovor.

Million dinara za rušenje ograde

Prvog dana radova, dodaje, počeli su problemi koji još uvek traju.

“Čim su počeli radovi, inspektor se pojavio i fotografisao podizanje tog zidića, zbog čega sam ponovo želela da proverim da li je sve u redu, i rečeno mi je u urbanizmu da jeste, iako je inspektor fotografisao moje dvorište. Posle nedelju dana, taj isti inspektor mi je saopštio da treba da obustavim gradnju zidića i da je otvorio nalog, kao i da sve moram da vratim u prvobitno stanje”, rekla je Snežana Maksimović.

Foto: Snežana Maksimović

Kako kaže, pre dve godine njena ograda je srušena, a za to je dobila račun od milion dinara. Navodno, neka privatna firma je izvodila radove rušenja ograde, a njoj je bilo naloženo da to plati.

“Proverila sam koliko bi koštalo rušenje te ograde, i to bi izašlo oko 250-300 evra, a meni su naplatili 8.500 evra”, kazala je ona.

Nije prvi put da se u Pećincima ovo dešava

Na pitanje da li joj je poznato da se nešto slično dogodilo u njenom komšiluku, Snežana Maksimović rekla je da postoji slučaj u obližnjem selu da je čoveku presečena žičana ograda, navodno zbog toga što je previsoka.

“Tom čoveku je isečena ograda navodno zbog visine od dva metra. Ipak, dovoljno je prošetati opštinom Pećinci da bi se jasno videlo da da 70 odsto ograda ima visinu od oko dva metra, što znači da niko nema dozvolu za to”, rekla je ona za Novu.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se tako nešto događa u opštini Pećinci. Naime, Jelena Mažić i Jelena Mihajlović iz tog mesta obratile su se javnosti pre dve godine zato što su njihova deca, kako su rekle, nezakonito izbačena iz vrtića, jer su „obeležena od strane lokalnog moćnika Milorada Pantića Lukija“.

Tada je Nikola Mažić, predsednik odbora DS u Pećincima, izjavio za Novu da Milorad Pantić Luki „zapravo odlučuje o svemu na nivou celog Srema“.

„On je blizak Andreju Vučiću i bivšem direktoru policije Veljoviću. Uglavnom nakon prošlih izbora, kada smo podneli prigovore RIK zbog izborne krađe i nakon štrajka poljoprivrednika, Luki počinje da nas kažnjava. Tad izbacuju našu decu iz vrtića, ljudima iz Šimanovaca koji nisu hteli da prodaju svoja imanja, preko noći su te parcele promenile namenu. Preko njih su sad ucrtane trase nekih novih puteva ili su proglašene za zelenu perspektivnu površinu, tako da vlasnici sad s njima ne mogu ništa”, naveo je Mažić.

Roditelji su tada rekli da su deca ostala bez mesta u vrtiću jer su članovi njihovih porodica simpatizeri ili članovi DS koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika.

Na kraju, priča je imala svoj epilog, i deca su se vratila u vrtiće u septembru prošle godine.

Isto tako, u junu je opozicioni kandidat za odbornika u toj opštini tvrdio da je dobio otkaz zbog kritičkih objava na društvenim mrežama protiv lokalne vlasti, prenosi N1. Dušku Jovičiću, sa opozicione liste „Pećinci protiv nasilja“, koji je bio zaposlen u jednoj privatnoj firmi, poslodavci su saopštili da je tehnološki višak, a on je sumnjao da su bili primorani na to.

Poštovanje zakona i propisa, na osnovu svega navedenog, definisano je na krajnje selektivan način. Preciznije, kako Snežana Maksimović kaže, “u ovom slučaju očigledno ne postoji želja za poštovanjem zakona.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare