Foto: AP Photo/Franc Zhurda, :TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ, EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ, Shutterstock

Dijalog o rešavanju pitanja Kosova mogao bi u potpunosti da bude blokiran zbog odbijanja Prištine da prihvati Nacrt statuta o ZSO koji je zasnovan na Briselskom sporazumu. Sagovornici “Nove” navode da je na ovaj način doveden u pitanje i plan implementacije sporazuma iz Ohrida, da Aljbin Kurti rizikuje svoju budućnost, a jači pritisak na prištinsku stranu očekuju od Vašingtona.

Evropski posrednici nisu nezadovoljni sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je održan u utorak uveče. Ispunjena je i prva obaveza iz plana implementacije – usvajanje Deklaracije o nestalima, dok je, kako to oni vide, otpočeo rad na drugoj – izradi statuta Zajednice srpskih opština.

Srpske vlasti međutim imaju sasvim drugačiji pogled na to pitanje. Kurti je odbio da prihvati Nacrt statuta ZSO koji je izradio upravljački tim i nema nameru da formira tu asocijaciju opština, na način na koji je to predviđeno Briselskim sporazumom.

Vučić je posle sastanka izjavio da smo “prvi put došli do zida” i da je bilo jasno da predlog koji je došao sa srpske strane neće biti prihvaćen. Kurti je odbio i predlog EU, a koji se odnosio na rešavanje situacije nastale nakon izbora na severu Kosova, a koji su Srbi bojkotovali.

Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar, kaže da mu izgleda da je proces sada potpuno blokiran i da, ako bi se ovako nastavilo, čak i jedno kraće vreme, to bi bio veliki i ozbiljan diplomatski poraz Zapada. On u izjavi za Nova.rs navodi da bi trebalo očekivati veoma brzu i efikasnu akciju protiv Kurtija, koji se do sada postavio kao isključivi remetilački faktor nastavka pregovora.

“Očekujem to imajući u vidu sva obećanja i svu podršku formiranju ZSO, koja su dolazila i iz Brisela i iz Vašingtona, od kojih se ni u jednom trenutku nije odustalo. Kurti već duže vreme iritira Zapad, a posebno svoje glavne mentore – Amerikance i to je poznato. Čini mi se da ova grupa diplomata i posrednika, a posebno Amerikanaca, nije spremna na to da se ponaša kao što je to bilo do sada i da toleriše miniranje mirovnog procesa na dugi rok”, smatra Jakšić.

Boško Jakšić Foto: Ivan Dinić/Nova S

On smatra da kosovski premijer rizikuje svoju političku budućnost i podseća da je već jednom bio smenjen kada se odupirao, te da bi ponovo moglo da se dogodi da izgubi vlast u Prištini.

Na navode da je Vlada Kosova raspustila Upravljački tim koji je radio na Nacrtu statuta ZSO, Jakšić kaže da “signali Kurtijeve tvrdoglavosti stižu jedan drugog i sam sebi postavlja mine na putu kojim hoće da ide”.

“Pozicija Beograda je sada dobra. Beograd bi samo trebalo da sedi i ćuti i da posmatra kako će se razvijati stvar sa Prištinom, jer Priština je sada ta barijera, jer tamo su sada postavljene barikade. Beograd treba da čeka da li će te barikade, zvane Kurti, biti uklonjene, na koji način. Uostalom, Vučić ništa drugo ne može ni da uradi”, zaključuje sagovornik “Nove”.

Petar Petković, Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak, Žosep Borelj , Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi Foto:Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Suprotni stavovi jedne i druge strane oko Zajednice srpskih opština bili su očekivani, kaže Zoran Milivojević. On za “Novu” navodi da Prištinska strana odbija Briselski sporazum, generalno i u načelu, a o ZSO ne želi uopšte ni da govori na osnovu tog dokumenta.

“Srpska strana ostaje na toj poziciji i praktično, ako bi gledali te dve strane, mi ništa ubuduće ne možemo da očekujemo na planu nastavka dijaloga i na planu poboljšanja situacije koju imamo na terenu i kada je reč o Kosovu i Metohiji”, zaključuje Milivojević.

Foto: Print screen N1

Kako dodaje, sada ulazimo u jedan proces za koji ne znamo kako će se završiti. On navodi da zbog stava Zapada da se bez Srbije ništa ne može rešiti, izvršen je pritisak da na sastanku Vučića i Kurtija ZSO bude na dnevnom redu.

“To nije ni pravi pritisak. Ja ga ni ne očekujem u onom smisli da oni dovedu Kurtija pred cilj i kažu da mora da se primeni ono što je Briselski sporazum predvideo. Ne očekujem pritisak u korist činjenice da je Briselski sporazum validan i da ga treba implementirati do kraja. Ja vidim samo tu pokušaj da se nekako nastave razgovori. Očekujem reakciju i mogućnost delovanja samo iz Vašingtona i to u smislu da se razgovori nastave, ali da se ide u korist stava koji ima Priština da se o statutu ZSO u pogledu položaja, nadležnosti i funkcija i dalje pregovora”, smatra Milivojević.

BONUS VIDEO Vučić: Ili će se prihvatiti dogovoreno ili je kraj svega

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar