Ukupno 33 glasa dobio je Radoslav Marjanović iz SNS na sednici Skupštine opštine Stari grad, čime je obezbedio novi mandat na mestu predsednika opštine. Za njega su, izvesno je, glasali 21 odbornik sa liste SNS i 10 odbornika “Čuvara Starog grada” koje predvodi Marko Bastać. Preostala dva glasa kandidatu SNS su, po svemu sudeći, stigla od bivšeg odbornika doktora Dejana Žujovića i iz Narodne stranke Vladimira Gajića.

Naprednjaci su u sredu definitivno obezbedili većinu i potvrdili da nastavljaju da vode centralnu beogradsku opštinu Stari grad. Dosadašnji prvi čovek opštine Radoslav Marjanović, naprednjak koji je bio na čelu i u prethodne četiri godine dobio je 33 glasa i tako obezbedio sebi novi mandat.

To je objavljeno i na zvaničnom sajtu opštine, a u trenutku glasanja opozicioni odbornici sa liste “Biram Stari grad” napustili su sednicu jer nisu želeli da prisustvuju izboru.

Radoslav Marjanović, Svečano otvaranje izlozbe posvećene likovnoj zbirci Narodne biblioteke Srbije Foto:TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Od ukupno 33 glasa koliko je Marjanović dobio, 21 je stigao iz redova SNS. Još 10 je stiglo iz redova odbornika sa liste „Čuvari Starog grada“ koju predvodi novi predsednik Skupštine opštine Marko Bastać.

Konačno, još dva glasa stigla su sa adresa dosadašnjih opozicionara. Jedan od njih je definitivno izabran na listi doktora Dejana Žujovića, da bi kasnije zbog saradnje sa SNS bio isključen iz pokreta, a za drugog deo opozicije tvrdi da je sa liste Narodne stranke.

Da bismo do kraja raščivijali zavrzlamu u opštini Stari grad, kontaktirali smo sve pomenute odbornike.

Bastać: Od sednice do sednice odluka da li ćemo uskratiti podršku

Marko Bastać, predsednik Skupštine opštine Stari grad komentarisao je u izjavi za Novu izbor Marjanovića, ali i to što su njegovi odbornici podržali SNS.

Kako je poručio za naš list, njegova opcija neće biti deo izvršne vlasti, ali će program “Čuvara Starog grada” biti zvanični program opštine.

Marko Bastać Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Prema njegovoj izjavi, podršku naprednjacima će davati ili ukskraćivati od sednice do sednice.

“Kontrolisaćemo da li se realizuje naš program od sednice do sednice i na osnovu toga ćemo odlučivati da li će biti data ili uskraćena podrška”, čime je Bastać praktično objasnio da su njegovi odbornici ovog puta podržali SNS.

U izjavi za naš list, Bastać napominje i da pregovori sa listom “Biram Stari grad” nisu uspeli jer su oni, navodno, bili protiv izgradnje Linijskog parka, prvog kapitalnog projekta na ovoj opštini posle 60 godina.

“Takođe, bilo nam je neprihvatljivo da podržimo Radomira Lazovića za kandidata za predsednika opštine jer nije sa Starog grada”, zaključuje Bastać.

Konferencija za novinare predstavnika koalicije „Biramo Stari grad“ o mogućnost formiranja opozicione vlasti nakon izbora održanih 2. juna Foto:Milos Tesic/ATAImages

Dva odbornika bila u opoziciji, pa glasali za vlast

Kada je reč o još preostala dva odbornika koji su podržali Marjanovića, u pitanju su kandidati koji su u toku kampanje nastupali kao opozicija.

Emilijan Gerasimovski izabran je na listi dr Žujovića i nakon toga je glasao za izbor Bastaća na čeku Skupštinu opštine. Posle ove odluke, poznati pulmolog Dejan Žujović izjavio je da prekidaju saradnju i da će zbog takve odluke biti isključen.

“Ko ne poštuje ranije utvrđena pravila, ko uđe u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom na bilo kom nivou, ne može biti član naše organizacije”, napisao je Žujović na Fejsbuku.

Dejan Žujović Foto:A.K./ATAImages

I konačno, poslednji glas za Marjanovića stigao je prema informacijama iz opozicije sa adrese Narodne stranke.

Prvi na listi Goran Koprivica podržao je novog predsednika opštine. Kontaktirali smo ga kako bismo dobili odgovor na pitanje da li je i zbog čega podržao SNS, ali nismo dobili odgovor. U vrlo kratkom razgovoru, rekao je samo da trenutno nije u situaciji da daje izjave.

Na direktno pitanje da li je podržao Marjanovića nije odgovorio.

Sa druge strane, lider ove partije Vladimir Gajić kratko je poručio za Novu da nema informacije o tome da li je odbornik Narodne podržao Marjanovića, ali je dodao da taj odbornik neće biti u opštinskoj vlasti i da je to sigurno.

Ono što je još sigurno jeste da Narodnu stranku upravo zbog ovakvih događaja napuštaju stari kadrovi. Nedavno je to uradila potpredsednica partije Ivana Parlić. Ona je, kako je sama rekla, bila revoltirana time što odbornici Narodne stranke koji su na Starom gradu i Vračaru podržali SNS nisu isključeni iz partije.

BONUS VIDEO: Lazović: Stari grad neće SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare