Zdravko Ponoš Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zdravko Ponoš, predsednik Srbija centra, na tribini u Užicu rekao je da režim nema odgovor na masovne proteste.

„Vučić se vratio na fabrička podešavanja i uzima dodatne časove političke vožnje kod Šešelja. On se najbolje oseća u Šešeljevom krilu. To se manifestuje, ne samo kroz etiketiranje i vređanje opozicije, nego i glumaca i svih učesnika protesta. Ponovo je u upotrebi socijalna demagogija u vidu pojeftinjenja hleba, a na korak smo od etiketiranja domaćih izdajnika i stranih plaćenika “, rekao je Ponoš, a piše u saopštenju.

Ponoš kaže da u takvoj situaciji opozicija ne sme da prihvati neiskrene ponude za dijalog i da izneveri građane na ulici, a da građani upornim i istrajnim protestom vrše pritisak i na vlast i na opoziciju.

Ponoš dodaje da smo sada već „prešli tačku bez povratka i vojničkim rečnikom prošli Staljingrad i krenuli ka Berlinu, a da su oni u Berlinu počeli su da zakopavaju zlato i otvaraju pacovske kanale za bežaniju dok su na teren poslali omladince iz stranačke akademije da ih brane “.

Na pitanje šta je postignuto protestom do sada Ponoš kaže da se „formirala svest u opoziciji da sa ovim nema šale i da niko sada ne sme da izda. Kod građana se formiralo raspoloženje – mi možemo, a sad je postalo „ kul “ biti deo protesta i to za sve generacije i socijalne grupe. Režim je jako uzdrman i to se vidi i po tome što Vučić sada poziva na lažni dijalog one koje je nazivao hijenama. Ponoš smatra da je važno što „prava opozicija nije zagrizla Vučićev mamac u vidu prevremenih izbora.

„Izbori bez ispunjenih zahteva protesta bi samo rasterali građane a opoziciju gurnuli u međusobno sučeljavanje“, konstatuje Ponoš.

Kada je u pitanju spoljna politika lider SRCA kaže da je međunarodna reputacija režima urušena. Posle ovih šest nedelja Vučić više ne garantuje stabilokratiju koja je bila prihvatljiva ambijent nekima za ostvarivanje svojih ekonomskih i geopolitičkih interesa.

Po Ponoševim rečima, Vučić je stanje na Kosovu doveo do tačke gde više mnogo toga ne može da se popravi. „Sada se od njega traži da implementira ono na šta je pristao, a i on i oni kojima je pristao znaju da mu vreme curi. Paradoksalno je da mu je trenutno jedino od pomoći nerazumo Kurtijevo ponašanje.“

Ponoš navodi da je vlast nedavno angažovala američku konsultatntsku firmu Džona Rendona „koja bi trebala da mu popravi ozbiljno uzdrmani međunarodni kredibilitet “. Radi se o firmi visoke reputacije koja ima za klijente neka američka ministarstva, uključujući Pentagon i regionalne komande američke vojske. „Bilo bi dobro da znamo kako se takav angažman plaća “, zaključio je Ponoš.

Na tribini su govorili i Zoran Lutovac (DS), Nebojša Zelenović (Zajedno) i Đorđe Pavićević (Zeleno-levi front).

BONUS VIDEO Zdravko Ponoš o zbivanjima u i oko Skupštine i podelama podeljenog društva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar