Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Vlada Srbije uz supotpis predsednika države može da uvede policijski čas od 24 sata, što je kao mogućnost najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ali se postavlja pitanje da li je takva mera neophodna, navodi za Nova.rs Slobodan Orlović, profesor ustavnog prava. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za naš portal da Srbija radi po receptu Kine, koja je policijski čas u trajanju od 24 sata uvela u Vuhanu i još nekim mestima, ali uz dozvolu jednom članu porodice da svakog drugog dana ode po hranu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da u ovom trenutku nema potrebe za uvođenjem policijskog časa od 24 sata, ali da ta mera nije isključena, kao ni zatvaranje centralnih beogradskih opština, ako se situacija sa koronavirusom bude pogoršavala.

“Cilj je da se spreči mešanje građana. U tom slučaju bi policija bila na svim ulicama i neprestrano bi kontrolisala kretanje, tako je rađeno u Vuhanu”, rekao je Vesić.

U Srbiji je za najveći broj građana trenutno na snazi policijski čas od 17 do pet sati ujutro, a stručnjaci navode da potpuno ograničenje slobode kretanja, u trajanju od 24 sata, nije zabranjeno po srpskom Ustavu.

Slobodan Orlović, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, navodi da Vlada uz supotpis predsednika Srbije može da donese i tu meru.

“Ipak, pitanje je da li bi to ukidanje slobode kretanja bila mera ograničenja ljudskog prava u obimu koji je neophodan, kako stoji u Ustavu”, ističe Orlović za Nova.rs

On kaže da policijski čas u našem pravnom sistemu kao pojam ne postoji i da je reč o ograničenju slobode kretanja, te da zamenik gradonačelnika nema ovlašćenja da donosi takvu meru u vanrednom stanju.

Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Na pitanje da li mu je poznato da je policijski čas od 24 sata negde do sada bio uveden, Orlović navodi da u Srbiji koliko mu je poznato takva mera nikad nije bila doneta.

“Povodom ove epidemije saznajem da se u nekim državama, kao što je Indija, donose takve mere, ali to je krajnja odluka, najdrastičnija po ljudska prava i na Vladi je da proceni da li je i neophodna”, zaključuje Orlović.

Da nigde u Evropi takva mera nije doneta do sada, navodi epidemiolog Zoran Radovanović. On, međutim, kaže da se mi držimo kineskog scenarija, koji je takvu meru predvideo u Vuhanu, epicentru zaraze koronavirusom.

“Ipak, i tamo je jedan član porodice svakog drugog dana mogao da ode po hranu. Pretpostavljam da bi to bilo omogućeno i kod nas. Ali, i u tom slučaju mora da se obezbedi logistika, jer ako ljudi budu čekali u redovima ispred samousluga nastao bi haos. Ako se pribegne uvođenju policijskog časa od 24 sata, sve unapred mora da se smisli”, ističe Radovanović za Nova.rs.

On dodaje da bi u tom slučaju takvu meru trebalo prvo testirati u nekom manjem mestu, poput Valjeva, a onda, ukoliko sve funkcioniše kako treba, u Beogradu. Upitan da li je potpuna zabrana kretanja neophodna u Srbiji, Radovanović navodi da u ovom trenutku nije.

“Ali, ako bude znatno većeg broja zaraženih nego što se očekuje, onda će biti neophodno uvođenje eneregičnijih mera, mada su i ove sada radikalne”, kaže on.

U Srbiji je na snazi zabrana kretanja svim starijima od 65 godina u gradskim sredinama i starijima od 70 u seoskim, a za ostale je uveden policijski čas od 17 do pet sati ujutro.