Foto:Sputnik/Alexey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Institut za političko umrežavanje pokrenuo je peticiju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini. Peticiju je potpisalo 35 političara, intelektualaca i drugih javnih ličnosti.

Kako piše SputnJik, iz Instituta navode da su peticiju pokrenuli „svesni neraskidivih istorijskih, kulturnih, verskih, političkih, ekonomskih, bezbednosnih i drugih veza između Srbije i Rusije, odnosno srpskog i ruskog naroda“.

„Razlozi za to da se i ovoga puta srpski narod i država nađu na pravoj strani istorije, odnosno uz Rusiju i ruski narod, više su nego mnogobrojni. Još od vremena nastanka srpske i ruske države veze dva slovenska naroda su neraskidive. Ruska crkva i država bile su te koje su direktno pomogle našem duhovnom ocu Svetom Savi da osnuje Srpsku crkvu. Rusija, kao jedna od svetskih sila toga vremena, tokom 19. veka aktivno je pomagala obnovu srpske državnosti i oslobođenje srpskog naroda od Osmanskog carstva i Habzburške monarhije, odnosno Austrougarske, kako u Srbiji, tako i u Srpskoj Vojvodini i u Crnoj Gori. Činjenica je da je Rusko carstvo ušlo u Prvi svetski rat između ostalog i kako bi, po naredbi cara Nikolaja Drugog Romanova, zaštitilo jednoverni i saveznički srpski narod, a i da su ruske trupe u Drugom svetskom ratu bitno doprinele oslobođenju Beograda i značajnog dela srpskih istorijskih teritorija od nacističkog okupatora“, navode iz Instituta.

Kako dodaju, „Rusija je danas najznačajniji geopolitički, politički, bezbednosni i ekonomski saveznik Srbije i srpskog naroda“.

„To je višestruko potvrđeno u praksi – od zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije kroz dosledno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i sprečavanja prijema tzv. Kosova u međunarodne institucije, preko sprečavanja usvajanja rezolucije o Srbima kao genocidnom narodu, zahvaljujući vetu Vitalija Čurkina u UN 2015. godine, pa sve do podrške očuvanju Republike Srpske sa pripadajućim joj dejtonskim nadležnostima. Ekonomske pogodnosti saradnje Srbije i Rusije, poput višestruko jeftinijeg ruskog gasa za srpsko tržište u odnosu na ostala evropska, te potencijalni odbrambeni i geopolitički oslonac na Rusiju, kao globalnu silu, u mogućim širim previranjima u međunarodnim odnosima,koja nam predstoje, dodatni su argumenti protiv uvođenja sankcija ovoj osvedočenoj prijateljskoj i bratskoj državi“, saopšteno je iz Instituta.

Oni su pozdravili „dosadašnje opredeljenje rukovodstva Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji uprkos ogromnim pritiscima koji dolaze od strane kolektivnog Zapada i njegovih centara moći“.

„Istovremeno smo svesni da će ti pritisci u narednom periodu biti intenzivirani i prošireni i upravo zato smatramo ovu peticiju svrsishodnim načinom ukazivanja domaćim nosiocima vlasti, a i inostranim činiocima, da nacionalno svesna intelektualna, društvena i politička zajednica naše zemlje neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji smatra političkim, bezbednosnim, ekonomskim, ali ne manje i moralnim imperativom“, zaključuju iz Instituta.

Peticiju su potpisali:

1.Matija Bećković akademik

2.Ivica Dačić predsednik Skupštine Srbije i predsednik SPS

3.Aleksandar Šešelj Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke

4.Prof.dr Miladin Ševarlić Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu

5.Ivan Stoiljković predsednik Demokratske partije Srba Makedonije

6.Prof dr Čedomir Antić Univerzitet u Beogradu

7.Prof dr Aleksandar Vranješ Univerzitet u Banja Luci

8.Aleksandar Đurđev Poslanik i predsednik Srpske Lige

9.Ivan Đoković Direktor Direkcije za vodne puteve

10.Andrija Mladenović Pomoćnik gradonačelnika Beograda

11.Marko Tanasković pisac

12.dr Drago Njegovan istoričar

13.Prof.dr Dejan Mikavica Univerzitet Novi Sad

14.Filip Rodić Urednik magazina „Pečat“

15.dr Žarko Dimić Direktor istorijskog arhiva SANU

16.dr Goran Nikolić Institut za evropske studije

17.Marko Kovačević Srpski pravoslavni pojci

18.Goran Raičević Strukovni politikolog iz oblasti bezbednosti

19.Miša Blizanac umetnik

20.Ivan Stratimirović profesor

21.Prof. dr Đorđe Stratimirović Profesor Univerzita u Beogradu

22.Selimir Vogić Vojni sveštenik

23.Siniša Milić Odbornik u Skupštini grada Sombora

24.Slaviša Pavlović pisac

25.Dragan Todorović predsednik Istočne alternative

26.Blažo Vujović Beogradski sindikat

27.Saša Adamović istoričar

28.Tajana Poterjahin pisac

29.Vladimir Jelić Potpredsednik POKS

30.Španović R. Miroslav poslanik i predsednik PO PUPS

31.Selimir Radulović upravnik Biblioteke Matice srpske, poeta, esejista i antologičar

32.Dragoslav Bokan pisac

33.Milenko Mitrović, predsednik Skupštine grada Bijeljina

34.Mišo Vujović urednik magazina „Srbija“

35.Dejan Blagojević Sekretar Skupštine grada Bijeljina

BONUS VIDEO: Konačni stav Srbije o ratu u Ukrajini – Poštovanje integriteta Ukrajine, ali bez sankcija Rusiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare