Foto:M.K./ATAImages; shutterstock Hadrian; shutterstock olrat;shutterstock Alexandros Michailidis

Juče je Kosovo dobilo “zeleno svetlo” za ulazak u članstvo Saveta Evrope, što su domaći zvaničnici osudili. Oni su tu odluku nazvali “sumrakom međunarodnog prava”, ali i “sumrakom razuma”. Međutim, niko nije pomenuo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatanjem Ohridskog i Francusko - nemačkog sporazuma omogućio da Kosovo postane članica međunarodnih organizacija.

Francusko-nemački iliti „Evropski plan“ za Kosovo de fakto je postao je novi pregovarački okvir za Republiku Srbiju još u januaru prošle godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najpre je odbio da primi pomenuti papir od kog ga je „bolela glava“, da bi potom pomenuti dokument bio prihvaćen kao deo novog pregovaračkog okvira.

A u tom dokumentu, između ostalog piše da Srbija neće stajati na putu Prištini i njenom stremljenju ka članstvu u međunarodnim organizacijama.

U članu 4. Francusko – nemačkog sporazuma decidno se navodi da se “Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”, a taj sporazum prihvatio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što su naši zvaničnici očigledno smetnuli s uma kada su komentarisali odluku Odbora.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope dao je pozitivno mišljenje povodom zahteva Kosova da postane članica te organizacije.

Takav potez ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić nazvao je sumrakom međunarodnog prava, a direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sumrakom razuma.

Ali, izostavili su da kažu jednu bitnu stvar – odakle sumrak i zbog čega je Odbor tek sada dao zeleno svetlo za članstvo, iako je Kosovo podnelo zahtev još 2022. godine.

„To je rezultat prošlogodišnjeg dogovora oko Francusko-nemačkog plana da Kosovo predstavlja samo sebe u međunarodnim institucijama”, rekao je Ilir Deda sa Instituta društvenih nauka u Beču za N1.

Ilir Deda Foto: N1

PROČITAJTE JOŠ:

Konačna odluku o članstvu Kosova donosi Parlamentarna skupština SE

Pozitivno mišljenje o članstvu Kosova u Savetu Evrope koje je dao Odbor za politička pitanja i demokratiju nije konačna odluka. Kosovo će postati članica SE ukoliko dve trećine članova Parlamentarne skupštine Saveta Evrope bude bilo za to.

Očekuje se da bi Parlamentarna skupština mogla da zaseda 18. aprila po ovom pitanju.

Podsećamo, predsednik Vučić je najavio da bi Srbija bogla da napusti SE ukoliko Kosovo dobije stolicu u toj međunarodnoj organizaciji.

Savet Evrope Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Stručnjaci upozoravaju da bi takva odluka mogla da bude kobna i po evropski put Srbije, ali i po građane.

Izlaskom iz SE Srbija bi mogla da “zatvori vrata” kada je reč o članstvu u Evropskoj uniji zbog toga što ni jedna zemlja nije postala članica EU, a da nije bila članica Saveta evrope.

S druge strane, građani Srbije izgubili bi mogućnost da podnose predstavke Evropskom sudu za ljudska prava protiv Srbije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare