Ćerka firma Telekoma, MTS doo, pozvala je svoje korisnike na Kosovu da preregistruju svoja vozila koja imaju srpske, na kosovske registracije (RSK). U pitanju je zamena srpskih registracionih oznaka za kosovske tablice, što je prošle godine bio veliki problem u odnosima Beograda i Prištine. Za razliku od prošle godine, ovoga puta nema nikakvih trzavica u odnosima Beograda i Prištine. Naprotiv, državni Telekom preko svoje ćerke firme, poziva svoje korisnike da preregistruju vozila. Iz Beograda ovoga puta ne stižu poruke da se tako krše sporazumi i dogovori, kao što je bio ranije slučaj.

Korisnicima operatera MTS na Kosovu poslednjih dana stižu poruke gde ih ovaj operater, ćerka firma državnog Telekoma poziva da preregistruju svoja vozila na RKS tablice. U pitanju su tzv. kosovske tablice, odnosno tablice na automobilima koje izdaje kosovska policija, a ne Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

U poruci koja se šalje preko operatera MTS, odnosno ćerke firme Telekoma, Srbi na Kosovu se pozivaju da preregistruju svoja vozila.

Foto: Privatna arhiva

„Dragi građani, po odluci Vlade Republike Kosovo, registrujte svoja vozila na RKS tablice do 1.12. 2023. godine uz finansijske i druge pogodnosti“, piše u tekstu poruke koja se šalje građanima na severu Kosova.

Kosovska Vlada je nedavno je donela odluku da se produži rok za preregistraciju vozila na RKS (kosovske) tablice. Ministar policije Kosova Đeljaj Svećlja izjavio je da je za četiri dana završeno gotovo 500 preregistacija i dodao da je reakcija građana pozitivna.

Foto:KoSSev

Kako je odredila Vlada, nakon 1. decembra na Kosovo neće više moći da uđu, niti da se kreću vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova na KiM koja su registrovana od 10. juna 1999. godine do 21. aprila 2022. godine.

Stefan Veljković, potpredsednik Srpske demokratije kaže da su građani na severu Kosova dodatno sluđeni ovakvim ponašanjem firme MTS doo jer iz Beograda nikada nisu dobili jasan signal da KM tablice preregistruju na RKS.

Foto: Milan Dobrić
Stefan Veljković

Međutim, treba imati u vidu da su građani na Severu Kosova shvatili da neće dobiti jasna uputstva iz srpske vlasti o tome šta dalje da rade, tako da su mnogi odlučili da ne čekaju 1. decembar – kada ističe rok za preregistraciju vozila na RKS. Naviknuti smo da budemo ostavljeni na cedilu, prepušteni sami sebi“, kaže Veljković u izjavi za Novu.

Sagovornik Nove napominje da kosovske vlasti ne bi mogle da dobiju pristup brojevima na koje šalju pozive bez nečije saglasnosti. I Veljković napominje da ova firma posluje u korelaciji sa Beogradom, ali da je nejasno u potpunosti kakav je interes da ćerka firma Telekoma na ovaj način obaveštava građane.

PROČITAJTE JOŠ...

MTS bez odgovara na pitanja Nove

Nova je pitala firmu „MTS doo“ zbog čega je njen interes da šalje poruke u kojima poziva građane da preregistruju vozila.

Do objavljivanja teksta odgovor nismo dobili.

Kosovske tablice – početak trajne krize između Aljbina Kurtija i zvaničnog Beograda

Prva velika kriza u odnosima između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i Beograda, odnosno vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem ticala se upravo zamene registarskih tablica. Krajem jula 2022. godine doneta je odluka da se preregistruju vozila sa srpskim registracionim oznakama, koji najveći broj čine vozila registrovana na teritoriji Kosovske Mitrovice (KM).

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

Kurti je to žustro tražio i najavio da će biti kažnjavanja jer se automobili moraju preregistrovati, dok je zvanični Beograd poručio da više neće „trpeti zuluma“.

O svemu tome se oglasio i visoki predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, ali i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer koji je praktično razrešio ovaj čvor i zamolio Kurtija da preinači svoju odluku.

Jeffrey M. Hovenier Foto: DHA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Imao sam sastanak sa predsednikom Osmanijem, premijerom Kurtijem, zamenikom premijera Osmanijem i ministrom inostranih poslova Gervalom, da postavim jasan zahtev od Vlade SAD da odloži sprovođenje odluke za 30 dana“, naveo je Hovenijer krajem jula 2022. godine.

Nakon koga kriza se nastavljala: Srbi su u novembru napustili institucije, desile su se barikade, a posle događaja u Banjskoj odnosi su bili na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar