Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti Foto:Shutterstock/Alexandros Michailidis/Milos Tesic/ATAImages/Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da Evropska unija do 24. marta očekuje da se „nešto“ potpiše, za sada su male šanse da će biti stavljen bilo kakav potpis Beograda i Prištine do kraja marta. „Nešto“, kako je Vučić najavio, u stvari treba da bude plan implementacije sporazuma koji bi bio potpisan na sastanku Evropskog saveta u Briselu, gde bi se detaljno razradila primena ključnih odredbi sporazuma – status ZSO, članstvo Kosovo u međunarodnim organizacijama i status za srpske crkve i manastire.

Kao što su već ranije preneli mediji na Kosovu, u planu implementacije, koji je sada sastavni deo sporazuma, precizira se formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve, te organizovanje konferencije na kojoj će biti odobren poseban paket za investicije i finansijsku podršku. Kako Nova saznaje, najverovatnije neće biti nikakvog dogovara između dve strane ukoliko se ne prihvati aneks sporazuma, odnosno plan implementacije.

Ukoliko se ovaj plan implementacije ne usvoji, što bi više štete navelo Beogradu nego Prištini, ni od konačkog sporazuma dve strane najverovatnije neće biti ničega. To je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na televiziji RTS u emisiji Takovska 10.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/RTS

I izvori Nove iz Brisela, odnosno Evropske unije, navode da sam sporazum ide “na ruku” Kosovu, ali da je plan implementacije prostor gde bi Beograd mogao malo da “raširi krila”, te dobije određene ustupke.

Vučić je naglasio da se o samom pregovaračkom okviru više ne može raspravljati, jer je on „zakucan“ i prihvaćen od obe strane, ali da je sada na redu implementacija plana.

Kako tvrdi predsednik Vučić, Beograd neće učestvovati u implementaciji „određenih stvari“, čime je potvrđuje da postoji određen manevarski prostor u okvir „zakucanog“ pregovaračkog okvira.

Kada je reč o manevarskom prostoru za pregovaračku poziciju Srbije, Beograd računa da će kroz plan implementacije dobiti šira ovlašćenja za ZSO, ali i pregovarati oko sporne tačke četiri u sporazumu. Podsećamo, u pitanju je odredba koja se odnosi na to da Srbija neće blokirati članstvo Kosovo u svim međunarodnim organizacijama, što posredno uključuje i punopravno članstvo Ujedinjenim nacijama.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Pored UN, na stolu su i članstvo u Interpolu, UNESKO i potencijalno NATO alijansi. Iz Beograda su u nekoliko navrata stizali signali da je neprihvatljivo da Priština uđe u organizacije poput UNESKO, imajući u vidu značaj srpske kulturne i istorijske baštine na prostoru Kosova.

Iz EU nisu optimistični da će 24. marta biti bilo šta potpisano

Kako Nova saznaje iz izvora u Briselu, ideja EU ide u pravcu da sastanku Evropskog saveta, koji se održava 23. i 24. marta, prisustvuju Vučić i Kurti, koji bi parafirali ovaj plan implementacije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je odmah nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu da EU očekuje da se „nešto“ potpiše do 24. marta, budući da se tada održava sastanak lidera EU.

Ranije je najavljeno da će se Vučić i Kurti sastati 18. marta u Severnoj Makedoniji, gde će biti održani sastanci i nastavljeni pregovori. Nakon toga, dva lidera bi se pojavila na sastanku Evropskog saveta, gde bi potpisali plan implementacije uz aplauz lidera EU.

Pročitajte još...

Iako su postavljena određena očekivanja, izvori EU tvrde da nisu velike šanse da će do određenog potpisa uopšte i doći do pomenutog datuma. Prekratak rok, široka agenda i animoziteti dve strane i dalje stoje kao glavna prepreka da će biti parafiranja teksta.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovo je najavio da od ZSO neće biti ničega, te da ukoliko i bude formiran, imaće minimalne nadležnosti. Takav stav Kurtija u potpunosti je neprihvatljiv za Beograd.

Izbori na Kosovu u aprilu, Srpska lista do sastanka Vučić-Kurti neće znati hoće li da učestvuje na izborima

Pomereni izbori na severu Kosova biće održani u aprilu, a rok za podnošenje liste kandidata i partija koji će učestovovati na izborima biće od 9. do 18. marta. Poslednji rok, odnosno 18. mart, ujedno predstalja i datum kada će biti održan sastanak Vučića i Kurtija sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom u Severnoj Makedoniji.

Termin sastanka dva lidera praktično znači da do samog isteka roka za predaju liste predstavnici Srpske liste neće znati da li će učestvovati na izborima ili ne.

Goran Rakić, Milan Radoičić i Dalibor Jevtić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, nakon odluke predstavnika Srba da napuste sve institucije na severu Kosova, to je značilo i napuštanje Vlade, parlamenta, javnih preduzeća od strane Srpske liste.

U pitanju je najveća politička organizacija u kojoj učestvuju Srbi na Kosovu. Njihovu odluku da napuste institucije podržao je Beograd.

Bonus video: ZSO je obmana na koju se vlast u Srbiji primila. Ništa Srbi na Kosovu neće bolje da žive. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare