Zoran Panović
Zoran Panović Foto: N1

Direktor Demostata Zoran Panović, govoreći o nedavnom istraživanju koje su sproveli u Beogradu, licem u lice, a prema kojem su šanse opozicije na eventualnim beogradskim izborima velike, ali da to nije tako jednostavno, kaže da ne bi želeo da širi ni optimizam ni defetizam, i da i vlast i opozicija istraživanja tretiraju kao švedski sto, pa uzimaju šta vole, te se ne vidi šira slika. Navodi da bi 50 odsto od izašlih građana glasalo za partije vlasti, a ostatak za opoziciju, ali pita - šta je opozicija.

Dodaje da za razliku od partija na vlasti koje imaju određenu sinergiju, „opoziciju ovakvu kakva je ne možete mehanički strpati u jedan savez koji će pobediti, a onda sprovoditi jednu koherentnu politiku“.

„To znači da bi u njoj trebalo da sarađuju i Ne davimo Beograd i Zavetnici“, ukazuje Panović u Novom danu na TV N1 i dodaje da su oni političke partije u Srbiji podelili u tri grupe – partije na vlasti, za koje bi glasalo 50 odsto građana, partije centra i levo od centra – 33 odsto i partije desnice – 17 odsto.

Međutim, ističe da je zabrinjavajuća stvar koju je to istraživanje pokazalo – „veliki stepen nepovorenja, čak i gađenja prema političkim partijama, pa i samoj politici“, i to je ocenio kao depresivno.

Upitan da li je istraživanje pokazalo da je ideološki momenat u SNS opao, on kaže da SNS ne slabi na taj način, „oni ne mogu biti ideološki homogeni, i takva skalamerija ima jednu vrstu unutrašnje dinamike koja se ne vidi spolja, morate da imate jednu vrstu uputstva da razumete te njihove unutrašnje sukobe“.

Dodaje, međutim, da se svi ti sukobi odvijaju uz ritualno citiranje vođe.

„Istraživanje pokazuje da (predsednik SNS i države Aleksandar) Vučić i dalje ima veće poverenje simpatizera od samog SNS, on je jedini faktor integracije te partije, nemaju jasnu ideološku profilisanost, jedna petina SNS je labilna“, ocenjuje Panović.

A na to da li ti „labilni“ ili nezadovoljni u SNS mogu u nekom trenutku da se priklone opoziciji, on kaže da „ne sme ključna reč opozicije da bude revanšizam, ključna reč mora biti ohrabrenje, pridobijanje nezadovljnih članova SNS“.

Navodi da je opoziciona desnica danas više proruska i nema cilj da Srbija uđe u EU i da se više približi Zapadu, te su ovoj opoziciji centra i levo od centra bliže neke liberalnije snage u SNS.

„Pitanje savezništva na našoj političkoj sceni je otvoreno i videćemo šta će biti“, poručuje.

Najjača opoziciona stranka
Na pitanje ko je najjača opoziciona stranka, kaže da SSP i dalje ima solidan rejting, ali da je pitanje kako će DS da se sada postavi.

„Odlazak nekih partija ostavio je neku vrstu manevarskog prostora DS. Za razliku od opozicije, vlast ima jasnog lidera i s te strane je mnogo superiornija“, ocenjuje.

Smatra i da ako bude beogradskih izbora samostalno, isto će glavne teme biti Ukrajina i Kosovo, a urgentne beogradske teme ne bi bile dominantne.

Ističe da je ovo istraživanje pokazalo da naše javno mnenje odlikuje konfuzija, licemerje i mimikrija.

„Deo građana voli i uživa u toj konfuziji – voli Putina i Rusiju, a kad je u pitanju lečenje, školovanje, onda se govori o Zapadu“, kaže Panović.

BONUS VIDEO: Demostat: „Depresivna slika biračkog tela“, evo kakvi su politički stavovi Beograđana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar