Foto:Petar Lazović, Mup Srbije; TANJUG/ RADE PRELIC; Vesna Lalić/Nova.rs

Puno bure podigao je Nacrt zakona o policiji koji je onako skrojen duboko zadirao u privatnost građana, ali i evidentno kršio ljudska prava. Nakon što su se „na noge“ podigli opozicija, stručna javnost, a novinari aktivno izveštavali, nacrt je povučen. Da li će biti povučena i namera zakonopisaca, odnosno vlasti da se ipak daju velika ovlašćenja ministru policije ili da se koriste gumeni meci na protestima, što piše u nacrtu, još neko vreme ostaje kao dilema koja će lebdeti nad Nemanjinom 11.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, u konsultacijama i u dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem, dala je nalog da se Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povuče iz procedure usvajanja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U saopštenju Vlade, koje je dostavljeno medijima, navodi se da će se u narednom periodu na ovom zakonu raditi kroz široke konsultacije. Cilj je, kako se navodi, da se razjasne sve nedoumice u javnosti i da svako razume intenciju zakona koji je od posebne važnosti za bezbednost svih građana Srbije.

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Pobeda građana ili probni balon?

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, koja je u javnosti nekoliko puta dosta kritički govorila o Nacrtu zakona o policiji navodi za list “Nova” da je zajednički pritisak građana, medija i poslanika rezultirao da se povuče ovaj predlog zakona.

„Zajednički pritisak građana, stručne javnosti, civilnog sektora, profesionalnih medija i opozicionih poslanika isključiv je razlog da je Ana Brnabić morala da povuče ovaj skandalozan i represivan zakon. Povrh svega, antiustavan, protivzakonit i suprotan evropskim standardima”, navodi Tepić i dodaje:

Marinika Tepić gošća u emisiji Utisak nedelje na televizi Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Držim da je bilo presudno i naše otkrivanje da je represivna oprema za razbijanje demonstracija već nabavljena, a sada su nameravali samo da je legalizuju, kao i sa biometrijskom opremom za praćenje lica, na čemu posebno zahvaljujem profesionalnim i takođe zabrinutim policajcima koji su nisu mogli da se pomire sa tim šta će im na dalje naređivati da rade protiv sopstvenih građana, a naročito protiv kritičara režima”, napominje Tepić, te naglašava da postoje razlozi da verujemo da će pokušati ponovo, ali da ćemo ponovo svi reagovati.

Najviše zamerki u Nacrtu zakona bile su odredbe vezane za biometrijski nadzor, ali i široko ovlašćenje policije koja bi uz ovaj zakon mogla uz minimalnu sumnju da upada u stanove građana i ispituje ono što ih zanima.

Dosta „bure“ u javnosti podigla je i konfrencija za medije potpredsednika SSP Tepić koja je istakla da će ovaj predlog omogućiti policiji da koristi mreže za hvatanje ljudi, što je „vuhanski model“, nazvan po istoimenom gradu u Kini gde su nasilno gušili protesti.

Zamenik direktora Centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek podseća na čitavu istoriju pokušaja da se „progura“ Zakon o policiji.

Bojan Elek Foto:FoNet/Božana Pavlica

„Ovo je iznuđena odluka Vlade koja je praktično samo predstavila ušminkanu izmenu onog prvog predloga zakona. Podsećamo da je ovo drugi pokušaj i dobro je što je povučen. Iz saopštenja Vlade vidimo da će organizovati široke konsultacije u vezi sa spornim odredbama i ja verujem da će biti prostora da će u tim razgovorima promeniti ključne odredbe”, priča Elek za „Novu“.

Naš sagovornik napominje da je ovo drugi put da se povlači Nacrt zakona o policiji budući da su sporne odredbe poput onih o biometriji, upotrebi gumenih metaka i politički upliv u rad policije.

„Videli smo da im je upravo bio prioritet taj biometrijski nadzor i upliv uticaja politike na rad policije, što su bile crvene linije za nas iz civilnog društva. To će i dalje biti crvene linije, a videćemo kroz tu širu diskusiju kako će izgledati te konsultacije oko izmene predloga zakona. Prošli put smo imali sedam sastanaka, pa i dalje stvari nisu bile rešene”, objašnjava zamenik direktora Centra za bezbednosnu politiku.

Da je povlačenje nacrta predloga zakona o policiji dobra vest za građane tvrdi i Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

„To je dobra vest za građane imajući u vidu da smo mi ukazivali na brojne probleme i odbredbe koje bi kršile prava građana. Radujemo se što je MUP imao sluha za naše stavove, što je na kraju Vlada povukla“, kaže Radivojević.

Sa druge strane, naša sagovornica podvlači da je, ipak, odluka Vlade ostavila prostor za različita tumačenja.

„Mene samo buni to saopštenje Vlade u kojem kažu da su nacrt zakona povukli kako bi se rešile nedoumice u javnosti. Nije mi jasno da li su oni povukli da bi građanima objasnili intencije ili su ga povukli zato što su saglasni sa našim predlozima. To me buni. Nacrt ne sme da bude povučen da bi bilo više prostora da se objasni građanima, već zato što je suštinski loš“, objašnjava Radivojević.

Na pitanje da li će Vlada i treći put posegnuti za „našminkanim“ izmenama, ona podvlači da je to teško precizirati.

„Daćemo sve od sebe da nastavimo da se to ne desi, već smo prepoznati u javnosti kao neko ko se aktivno bavi ovim pitanjem. Da li će on na kraju i biti usvojen, to već nije pitanja za nas“, zaključuje Radivojević.

„Ako se zakon ne povuče, Srbija će se podići na noge“

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Narodnoj skupštini Miroslav Aleksić rekao je nedavno u intervjuu za list „Nova“ da je ovaj zakon tačka ključanja, te da će Srbija podići na noge ukoliko on bude usvojen.

Miroslav Aleksić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Zakon o policiji je tačka ključanja na koju Srbija ne sme ćutati. On se mora povući iz procedure, ali ukoliko se ne povuče iz procedure posle Nove godine, Srbija će se podići na noge i verujem da će građani zajedno s poslanicima, mi u parlamentu, oni ispred, odbraniti pravo na slobodu i uređenu državu, a ne privatnu državu kao d.o.o. Aleksandra Vučića. Ovaj zakon će biti prelomna tačka – hoćemo li imati državu ili će je privatizovati Vučić i njegova klika. To nećemo dozvoliti. Ukoliko taj zakon uđe u proceduru, ja ću prvi pozvati građane na velike i masovne proteste da odbranimo sami sebe“, kazao je nedavno Aleksić u intevjuu za Novu.

Bonus video: Protest protiv Zakona o policiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar