Foto: Vesna Lalić

"Jedina stvar od koje se uplašio ovaj režim je bojkot. Jedina stvar posle koje su pristali da razgovaraju i čine neke ustupke jeste bojkot. Jedina stvar koja je evropske poslanike dovela o toga da javno i glasno protestuju zbog diktature u Srbiji jeste bojkot", izjavio je u emisiji Studio N1 Live profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik DS Bojan Pajtić.

„Iako se ne bavim politikom, ne mogu da ignorišem okolnosti u kojima živim, a one su katastrofalne. Ja sam i 2016. godine , kada sam bio na čelu DS-a bio opterećen činjenicom da se nije stvorio kontekst u opoziciji da se bojkotuju izbori. Zalagao sam se da opozicija razmisli o bojkotu izbora, jer sam video da društvo tone u jednu situaciju u koju je vlast nesmenjiva. Nažalost, tek posle četiri godine imamo situaciju u kojoj je gro opozicije izbore bojkotuje“, naveo je Pajtić za N1.

Kako je kazao, „tek 2016. godine su naprednjaci uhvaćeni u krađi, i tada je počela masovna kupovina glasova“.

„U tom smislu, kontekst izbora 2020. godine i 2016. je potpuno drugačiji. Ovi izbori su farsa, i na njima cenzus zagarantovani imaju Srpska napredna stranka i SPS. Prema mojoj proceni i iskustvu, cenzus će proći radikali i Šapić, a ostale stranke imaju veliki problem da prođu cenzus, čak i od tri posto, plašim se da će biti potrebno 80.000 do 100.000 glasova da se prođe cenzus. To je veliki broj glasova“, ocenjuje Pajtić i podseća da su tri opozicione liste imale problem da na Vračaru skupe potpise.

Prema njegovim rečima, shodno tome da veći deo opozicnionih birača bojkotuje izbore, „tešpko da će neko uspeti da pređe cenzus osim pomenutih“.

„To može da se promeni ako Vučić reši da ‘koriguje’ rezultate. Ovi izbori su izbori u kojima će ova vlast definitivno izgubiti sav međunarodni kredibilitet. Izgubiće i legitimitet i u tom smislu su ovi izbori su sa jedne strane za kredibilnu opoziciju“, rekao je on i napomenuo da mu je teško da nekog „ko se juče zalagao za bojkot, a danas za izbore doživi kao kredibilnu opoziciju“.

„Nemate mogućnost da nešto promenite“

Istakao je i da je podržavao Pokret slobodnih građana, bezrezervno, „mnogo pre nego što je to učinila Demokratska stranka“.

„Jako sam se radovao činjenici da se pojavio jedan pokret koji može da ‘animira deo apstinenata’. Plašim se da je PSG načinio jedan ‘salto mortale’, fundamentalnog političkog opredeljenja. dakle, ovo nije opredeljenje da li će u kampanji obećavati procenat manje ili PDV, ovo je suštinsko pitanje. Da li bojkotujemo izbore u kojima će jedan autoritarni vladar pokušati da zadrži legitimitet i autonomnu vlast i obraz pred svetom“, naglasio je Pajtić i dodao da se pozicija opozicionih partija nije se poboljšala ni milimetar za četiri godine.

„Jednostavno, nemate mogućnost da nešto promenite. Jedini način pritiska na ovaj režim je da promenite metod. Bojkot je nužno zlo. i vidite da on itekako proizvodi rezultate i efekte. Jedina stvar od koje se uplašio ovaj režim je bojkot. Jedina stvar posle koje su pristali da razgovaraju i čine neke ustupke jeste bojkot. Jedina stvar koja je evropske poslanike dovela o toga da javno i glasno protestuju zbog diktature u Srbiji jeste bojkot“, naglasio je Pajtić.

Kako je kazao, „na sam nagoveštaj bojkota, došlo je do kozmetičkih promena, koje naravno ne menjaju ništa“.

„Vidimo da je u celoj međunarodnoj zajednici, od Fridom hausa do gro poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu stigao glas o ljudskim pravima u Srbiji“, rekao je on i dodao da će „bojkot veoma brzo dovesti do novih izbora, ali pod drugim uslovima“.

„Briačka mesta će biti izvorište zaraze“

Pajtić smatra da je ova vlast „uzurpirala i otela ovu državu od građana“.

Govoreći o opasnostima, naveo je i da će „svako biračko mesto biti izvorište zaraze“.

„Vi ćete imati najmanje 20 članova Biračkog odbora koji sede tamo ceo dan, i imaćete nekoliko stotina birača koji defiluju kroz biračko mesto. Svi će biti inficirani, i svi će biti nosioci tog virusa. Milsim da ćemo imati eksploziju (zaraze)“, smatra Pajtić.

On se zalaže za aktivan bojkot koji podrazumeva „građansku neposlušnost i unutrašnje i međunarodne akcije“.

„Štrajk glađu Boška Obradovića je bio stihijski, ali je bio ljudski. Te akcije treba izmestiti i u Brisel. zašto ne bi lideri opozicije štrajkovali glađu ispred Evropskog parlamenta“, poručio je Pajtić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare