Opozicija okupljena oko protesta, u četvrtak će saopštiti kakvi će biti njihovi naredni koraci. Dok se iščekuje odgovor na pitanje da li će na narednim izborima formirati jednu kolonu “Srbija protiv nasilja”, pitali smo ih kojih je to pet tačaka oko kojih bi bez obzira na međusobne razlike morali da se slože.

Nakon što su Predsedništvu podneli zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora u decembru ove godine, opozicione stranke koje učestvuju u organizaciji protesta “Srbija protiv nasilja” gotovo svakodnevno imaju sastanke.

Glavna tema je mogućnost formiranja jedne kolone na budućim izborima. Kako su lideri ovih stranaka već govorili za “Novu” pre konačnog dogovora potrebno je razmotriti da li bi ovaj deo opozicije više glasova dobio kad bi nastupio u jednoj ili dve kolone.

Iako svaka od ovih stranaka ima svoje programe koji se međusobno prilično razlikuju, većina njihovih lidera smatra da je moguće doći do dogovora o zajedničkom nastupu i da postoje neke tačke oko kojih već postoji saglasnost.

Korupcija, kriminal, litijum, standard…

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović smatra da sve osobnosti i razlike u programima sad treba ostaviti po strani.

Nebojša Zelenović Foto:Koalicija Zajedno

“Da vidimo da li smo zajedno sposobni da pobedimo Vučića, jer njegova politika vodi Srbiju u propast. Mi moramo da se dogovorimo da, kako je Zoran Lutovac rekao, postanemo jedan narodni pokret koji će se izboriti za Srbiju bez nasilja. Nulto polazište za sve nas je ispunjenje zahteva protesta, a prema mom mišljenju možemo se ujediniti i oko sledećih pet stvari. Pre svega, to su borba protiv organizovanog kriminala, korupcije, lustracija i donošenje Zakona o poreklu imovine. Pod brojem dva je paket ekonomskih mera koje bi dovele do ekonomske stabilizacije. Pod brojem tri je strategija u vezi obrazovanja, a pod brojem četiri socijalna i zdravstvena zaštita i kultura. Zaključno – odbrana nacionalnih resursa, zabrana rudarenja litijuma i bora i donošenje Zakona u vezi toga”, kaže Zelenović za novine “Nova”.

Šef poslaničke grupe i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović kaže da front borbe protiv Vučića treba da bude što širi.

Stefan Jovanović Foto: Nova

“Za Narodnu stranku je, pre svega, važno kakva se politika nudi narodu na izborima. Što se nas tiče front borbe protiv politike Aleksandra Vučića treba biti što širi i sastavljen od onih koji su pre svega za očuvanje nacionalnih interesa – očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, a to znači i odbacivanje franko-nemačko plana, za zabranu iskopavanja litijuma, za borbu protiv kriminala i korupcije i kažnjavanje bogate i povlašćene elite koja se godinama bogati na račun naroda, kao i za bolji životni standard građana”, navodi Jovanović za Novu .

Isto pitanje, oko kojih bi se pet tačaka ovaj deo opozicije mogao definitivno složiti, poslali smo i ostalim strankama organizatorima protesta. Pitanja smo poslali predstavnicima SSP-a, DS-a, Narodnom pokretu Srbije, Zeleno levom frontu… Oni su nakon nedavnog sastanka opozicije ostali pri stavu da se do konferencije u četvrtak neće oglašavati.

U kampanji se ne može izbeći pitanje Kosova

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da se u ovom trenutku može identifikovati pet tačaka po pitanju kojih bi ovaj deo opozicije mogao da nastupa ujedinjeno, ali i ne gde se nikako ne mogu složiti.

Bojan Klačar Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

“Zajednička su im saglasnost oko antikoruprivnih politika i deklarativna saglasnost oko stanja u medijima, medijskog pluralizma, promena u REM-u. Pod tri, postoji saglasnost oko boljih izbornih uslova. Mislim da u ovom trenutku ne bi bili spremni ni na neke velike rudarske investicije, tu pre svega mislim na litijum, Rio Tinto i zaštitu životne sredine. Poslednja, peta tačka trebalo bi da bude i niža inflacija i bolji životni standard građana, mada bi to trebalo da bude cilj svih stranaka, i vlasti i opozicije”, kaže Klačar za Novu.

On smatra da postoje i manjkavosti ovih pet tačaka.

Pre svega to što ništa od nabrojanog nije vrh briga građana. A na vrhu te liste su pitanje Kosova, problem nezaposlenosti, investicije, politika usmerena ka mladima… Mislim da bi veliki problem za njihove birače bilo ono oko čega se ne slažu, a ta pitanja bi se sigurno pokretala u kampanji i i bila bi povod za napad konkurencije. Čak i da se formira jedna kolona ovog dela opozicije, ne može se izbeći pitanje Kosova ili spoljnopolitičke orjentacije”, zaključuje Klačar.

BONUS VIDEO: Vučić s korpama u emisiji saopštio koja su nova pojeftinjenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare