Na današnjoj konferenciji za medije, koja je organizovana nakon svečane akedemije povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti ”Dedinje”, predsednik Srbije Aleksandar Vučič optužio je predstavnike opozicije Dragana Đilasa i Miroslava Aleksića da su odgovorni za nastanak zemunskog klana. Samo nekoliko minuta ranije Vučiću su iz prvih redova, tokom svečane akademije, apludirali Vojislav Šešelj i Zlatibor Lončar, obojica poznati po prisnim odnosima sa vođama zemunskog klana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na konferenciji za medije da je u vreme predstavnika opozicije Dragana Đilasa i Miroslava Aleksića „nastao zemunski klan“, tvrdeći da je njegova vlast kasnije morali da hapse članove ove kriminalne grupe.

On je odbio da direktno odgovori na molbu da prokomentariše činjenicu da je u vreme njegove vlasti nastao Belivukov klan.

„Nastao je zemunski klan tokom vlasti Dragana Đilasa i Aleksića. U naše vreme su nastali neki drugi klanovi i zato svi ti ljudi pohapšeni. Sve te ljude ste vi citirali i branili kad vam je bilo potrebno“, rekao je Vučić.

Očigledna laž predsednika Vučića dodatno dobija na težina ako se zna da su ga svega par minuta ranije, iz prvih redova, dok je govorio na svečanoj akademiji, pažljivo slušali njegov politički otac i lider SRS Vojislav Šešelj i bivši ministar zdravlja Zlatibor Lončar – obojica nekada veliki prijatelji zemunaca.

Nije tajna da je Vojislav Šešelj otvoreno podržavao zemunski klan, te da je veličao gnusno ubistvo premijera Zorana Đinđića koje su organizovali upravo pripadnici ove kriminalne grupe. Ubicu premijera, Zvezadana Jovanovića je poredio sa Gavrilom Principom, a pre odlaska u Hag družio se sa vođom zemunaca Dušanom Spasojevićem.

Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi detaljno je u Specijalnom sudu, na suđenju za ubistvo Đinđića, govorio o odnosu Dušana Spasojevića i Šešelja.

„Dušan je Šešelja poznavao i pre 2000. Kad je SRS držala Zemun, a Šešelj bio predsednik opštine, preko Panića (Vučićevog kuma prim. aut), koji je bio u Šešeljevom obezbeđenju, pomagao je SRS. Kupio im je džip. Radio je to zbog kupovine placa u Šilerovoj ulici. Šešelj i Dušan su se viđali uoči njegovog odlaska u Hag, išli smo mi u Batajnicu. Dušan je preko Ulemeka davao informacije iz DB Šešelju“, rekao je Milenković u sudnici. Na pitanje suda da li su se te informacije odnosile samo na Hag, Milenković je rekao da je tu bilo i drugih informacija.

Vojislav Šešelj i Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

„Ko je koga ubio. Bilo je tu i lažnih informacija. Znam za razgovor Ulemeka i Dušana, u kojem je Ulemek bio ljut što je Dušan dao informacije Šešelju o ubistvu Slavka Ćuruvije i Zorana Davidovića Ćande, a što je Šešelj izneo u javnost. Posle donošenja odluke da ubiju Đinđića, kontaktiraju s Šešeljem da mu pomognu da dođe na vlast. Šešelj je ostavio Dragana Todorovića, člana SRS, kao vezu, rekao je da je Toma Nikolić mekan, i da njega i Aleksandra Vučića neće da uvlači u to. To je lično Šešelj rekao Dušanu, a Dušan nama“, naveo je Milenković.

A šta tek reći za Zlatibora Lončara?

Nasmejani, srećni i mladi – tako bi ukratko mogao da glasi opis fotografije koja je nastala očigledno početkom dvehiljaditih, a na kojima je tada mladi lekar Zlatibor Lončar i vođa zemunaca Dušan Spasojević.

Foto: Ozonpress

O vezama, tada lekara Zlatibora Lončara sa Zemunskim klanom, prvi put se saznalo tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Tada su svedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić govorili da je Lončar pomogao članovima klana da se reše jednog od njihovih protivnika, tako što mu je, dok je ležao u bolnici, “ubrizgao nešto” u infuziju. Za to delo, kako su tvrdili, nagrađen je stanom na Novom Beogradu. Kupljen je , prema pisanju KRIK-a, od supruge Sretka Kalinića, jednog od najpoznatijih članova Zemunskog klana.

Kako su navodi o vezama ministra sa Zemuncima postajale ozbilnije, tako se u čitavu priču uključio tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„On mi je rekao da je operisao oca jednog od tih ljudi, da su ga pozvali u kafić preko puta da se zahvale. Tamo je nastala ta slika. Da je nešto krio, verovatno se ne bi ni slikao“, rekao je tada Vučić, dodajući da veruje ministru Lončaru.

Sam Lončar se retko oglašavao kad je reč o navodima o njegovoj povezanosti sa Zemunskim klanom, a kad je to činio, delovao je prilično neubedljivo.

“Posle operacije koja je bila uspešna, otac njegov (Dušana Spasojevića) je izašao, bio je kod njega kući, pozvao me je da mi se zahvali i hteo da me upozna sa tada najmoćnijim političarem iz vlasti. Otišao sam, upoznao sam se sa čovekom, on je insistirao i da se slikamo“, ispričao je Lončar za RTS, dok je na pitanje da li su fotografije napravljene u vili Zemunskog klana u Šilerovoj imao neodređen odgovor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar