Sve su češća svedočenja građana da na kućnu adresu stižu pozivi za glasanje ljudima koji nikad nisi živeli na tim adresama. Zbog toga se ponovo otvorilo pitanje regularnosti izbornog procesa i ažuriranja biračkih spiskova koji su na svakim izborima veliki problem.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac objavio je da građani šalju fotografije „uljeza“, odnosno fantomskih birača i priložio pozive za glasanje koji stižu do poštanskih sandučića.

„Građani nam šalju fotografije “uljeza”koji dobijaju poziv za glasanje u zgradama u kojima ne žive. Ovo su birači prijavljeni u Pozorištancu Puž u Božidara Adžije“, napisao je Lutovac.

U pitanju su arapska imena ljudi za koje se sumnja da nikada nisu živeli na pomenutim adresama.

Drugi građanin objavio je da u njegovoj zgradi ima 60 listića.

„Kod mene u zgradi: ovo su nepronađeni. Sinoć bilo kasno da bacim pogled na imena, ovde odokativno brojim barem 60 listića“, napisao je jedan korisnik na mreži Iks uz dokaz listića.

Bilo je i onih primera gde su bivši stanari 30 godina u inostranstvu, a da im sada prvi put stižu papirići za glasanje.

„Višak listića. Sve bivši stanari koji nemaju nekretninu na ovoj adresi od 5 do 30 godina. Neki u inostranstvu već 30 godina. Od kada su se odselili prvi put im dolaze glasački listići“, piše u objavi.

Pre nekoliko dana je o ovom problemu govorio i novinar Željko Pantić, koji je dobio poziv za glasanje na ime sina koji je preminuo pre četiri godine.

“Ovo je prvi put da je stigao poziv za glasanje za Isaiju, on je praktično postao punoletan između ovih i prethodnih izbora. Tako da bi predstojeći izbori bili prvi na kojima bi on glasao, da je ostao živ,” objasnio je za Novu novinar Željko Pantić.

Kako da odjavite fantomskog glasača?

Zahtev da se dobije informacija ko je sve prijavljen na adresi potrebno je da podnese osoba koje je vlasnik stana, odnosno kuće. To je i jedina osoba koja je ovlašćena i može da podnese ovaj zahtev.

Za dobijanje ove informacije potrebna su sledeća dokumenta:

Foto: N1

“Vlasnički list ili ugovor o kupoprodaji kao dokaz vlasništva, očitana važeća lična karta, zahtev napisan u slobodnoj formi u kom će se navesti da se traži informacija o tome ko je sve po prebivalištu prijavljen na navedenoj adresi. Na posletku, neophodno je i platiti taksu od 330 dinara i priložiti uplatnicu. Informacije o žiro računu i pozivu na broj mogu se dobiti u nadležnoj policijskoj upravi”, naveli su u organizaciji CRTA.

Sva ova dokumenta zatim se predaju na pisarnici nadležne policijske uprave, a odgovor će biti poslat poštom na adresu podnosioca zahteva u roku od 10 do 15 dana.

BONUS VIDEO: Đilas o izborima – Imamo ogromnu šansu za pobedu u Beogradu