Iz nedelje u nedelju na protestu "Srbija protiv nasilja" u Knjaževcu sam stoji jedan čovek. Bivši privrednik, političar, sada pred penzijom, redovno poziva sugrađane da se pridruže, pa subotom sa transparentom uglavnom, ipak, protestuje sam.

Govoreći o atmosferi straha u opštini koja je sada najsiromašnija u okrugu, Miroljub Prvulović kazao je da se nada da će mu se ove subote sugrađani pridružiti.

Oni koji broje učesnike protesta, pa se oko broja ne slažu, u Knjaževcu ne bi imali nikakav problem.

„Zadnjih nekoliko puta sam bio sam“, kazao je Miroljub Prvulović za N1, jedini Knjaževčanin koji protestuje.

Dakle, broj je jedan. Mnogo manje učesnika nego u drugim gradovima, ali u Knjaževcu jedan protest protiv nasilja više. Do sada ukupno osam.

Kako je stajati sam, Miroljub Prvulović odgovara: „Nesrećan sam, tužan sam da vam kažem. Knjaževac je 2011. imao 28.000 stanovnika. Za 11 godina izgubili smo 20 odsto stanovništva, sad nas ima nešto preko 23.000.“

Pa dalje nabraja da su od osam opština u Timočkoj krajini najsiromašniji, a većini zaposlenih minimalna plata maksimum koji mogu da zarade.

„Kako se živi to samo mi znamo. Male plate, penzije. Ko je bolestan da za lekove, račune i to je to“ kaže Knjaževčanka, dok druga sugrađanka navodi da bi „trebali neki dinar više da nam daju da bismo bolje živeli, ali živimo“, objašnjava Miroljub Prvulović.

PROČITAJTE JOŠ

Sa Prvulovićem se sugrađani slažu u oceni standarda, atmosfere straha, ali mnogi ne i kada je reč o promeni.

„Verovatno će reći da ne znaju o čemu se radi, neće smeti da vas pogledaju. Ajde da vidimo“, ističe Prvulović odgovarajući na pitanje šta misli šta će reći njegovi sugrađani kada im se postavi pitanje o protestima.

Šta su rekli Knjaževčani i Knjaževčanke o protestima protiv nasilja:

„Preselila sam se u jedno selo, tako da nešto i nisam upućena“.

Protest Srbija protiv nasilja EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Mnogi ljudi ne smeju da se bore za neko pravednije društvo i zato je čovek možda sam“.

„Šta radi ova opozicija? Ništa ne radi, samo pravi nemire“.

„Vučić borac, radnik veliki i sad mi umesto da se udružimo da pomognemo čoveku mi smetamo. Nisam političar, ali penzioner, pa gledam tako televiziju. Ne razumem se nešto, ali po mom mišljenju, to je to. Gledam Happy, Pink.“

Tu prati i izveštaje sa protesta, koji su sada, pored Beograda, organizovani i u drugim gradovima.

Knjaževčane Prvulović ove subote poziva na deveti.

BONUS VIDEO: Miodrag Jovanović: Na kraju dana protesti moraju dobiti neku vrstu političkog ishoda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare