Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; FoNet/Ana Paunković

Otvorereni parlament reagovao je danas na izjavu šefa poslaničke grupe i predsednika "Dveri" Boška Obradovića da se potpredsednica SSP i šefica poslaničke grupe "Ujedinjeni" Marinika Tepić sama proglasila za predsednicu Anketnog odbora za utvrđivanje istine o masovnim ubistvima koja su se dogodila 3. i 4. maja. Oni navode da se predsednik Anketnog odbora bira iz najveće opozicione poslaničke grupe (što su ovom slučaju Ujedinjeni sa 15 poslanika) i da su za ovu odluku glasili svi prisutni narodni poslanici, izuzev jednog iz SPS koji je bio uzdržan.

Predsednik Anketnog odbora biraće se iz redova najveće opozicione poslaničke grupe, kako je navedeno u izglasanoj odluci o osnivanju. Tvrdnja da NADA, Zavetnici ili Dveri treba da daju budućeg predsednika je suprotna ovoj odluci, navode iz Otvorenog Parlamenta, referišući se na izjavu Boška Obradovića.

Oni dalje objašnjavaju kako je došlo do formiranja Anketnog odbora.

Iz Otvorenog Parlamenta podsećaju da je većina poslanika glasala za formiranje Anketnog odbora.

Marinika Tepić govorila je za Nova.rs kao buduća predsedavajuća Anketnog odbora koji bi trebao da utvrdi činjenice i oklonosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima u okolini Mladenovca i Smedereva. Anketni odbor bi trebalo da radi 30 kalendarskih dana, a očekuje se da će zasedati sve do kraja avgusta. Do tada će formulisani zaključci o okolnostima koje su dovele do masovnih ubistava, kao i preporuke. Sve to će, kako navodi šefica poslaničke grupe “Ujedinjeni” Marinika Tepić, potom ići na plenum.

PROČITAJTE JOŠ...

“Prvu sednicu, koja će biti konstitutivna, sazvaće predsednik Skupštine Vladimir Orlić. Upućen je poziv svim poslaničkim grupama da predlože svog člana”, rekla je Tepić za naš portal, a potom objasnila kakav je plan rada novoformiranog Anketnog odbora.

Zbog njene izjave reagovao je Boško Obradović koji je optužio Tepić da je „samu sebe proglasila za predsednicu Anketnog odbora“.

„Predložiću da predsednik skupštinskog Anketnog odbora za utvrđivanje istine o masovnim ubistvima 3-4. maja bude iz državotvorne opozicije (NADA-Zavetnici-Dveri), koja zajedno ima 28 narodnih poslanika, i zatražiti podršku kolega iz Narodne stranke sa kojima zajedno imamo 40“, napisao je Obradović na društvenoj mreži Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare