Poslanik Narodne stranke u Skupštini Srbije Borislav Novaković ocenio je večeras da je izjava poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića na račun portala Nova.rs predstavlja poziv na linč i otvaranje "sezone lova na novinare".

Poslanik i visoki funkcioner SNS Vladimir Đukanović sinoć je u specijalnoj emisiji na TV Pink o dešavanjima na Kosovu iskoristio vreme pred kraj emisije kako bi targetirao portal Nova.rs koji je potpuno objektivno i pravoremeno obavestio javnost o stavu kosovske policije u vezi sa rafalima u blizini Zubinog Potoka.

„Čitam naslove, evo čitam Novu S, krenulo je. Evo udarna je vest da se oglasila kosovska policija. ‘Nije bilo napada na nas niti razmene vatre sa Srbima. Mediji različito izvestili o pucnjavi u Zubinom Potoku’. Oni na sve načine pokušavaju da opravdaju albansku stranu (misli na Novu). Ako dođe do sukoba, najveći problem Srbija će imati od ovih luksemburških medija. Apsolutno će se najveća kampanja voditi odavde“, rekao je Đukanović, a ove reči citirao je poslanik Novaković na sednici Skupštine Srbije.

Novaković je ocenio da ove rečenice Vladimira Đukanovića predstavljaju direktnu pretnju slobodi novinarstva.

Borislav Novaković
Borislav Novaković

„Ovim rečenicama je otvorena sezona lova na novinare. Ovo je poziv na linč, ali i verbalno nasilje, koje uvek prethodi faktičkom nasilju“, istakao je Novaković na sednici Skupštine Srbije.

„Danas kada razgovaramo o setu medijskih zakona samo jednu dimenziju nismo osvetlili, a to je da valjana informacija dođe do vas. Nažalost, od predstavnika vlasti se izriču opomene, rečenice i pretnje koje onemogućavaju novinare da budu objektivni i nepristrasni i stalno se vrši pritisak na novinare. Podsećam da je i Evropska komisija u svojem izveštaju konstatovala da kada je u pitanju sloboda izražavanja u Srbiji, nije postignut nikakav napredak“, dodao je on.

Novaković je istakao da je „posao ljudi u politici da stvaraju okolnosti i uslove u kojima će novinari moći bez opterećenja i bez pritisaka da govore“.

„Slobodni mediji su kiseonik demokratije i tamo gde nema slobode medija, nema ni demokratije“, zaključio je Novaković.

Vladimir Đukanović Foto: Printscreen/Tv Pink

Opširnije o dešavanjima na sednici Skupštine Srbije čitajte u našem lajv blogu.

BONUS VIDEO – Ko je pucao kod Zubinog Potoka – KFOR, kosovska policija ili Srbi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar