Aleksandar Vučić i Milan Radoičić Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Nakon oružanog sukoba u Banjskoj prošle godine, kosovske vlasti zaplenile su svu imovinu Milanu Radoičiću, osumnjičenom za organizaciju tog događaja. Deset meseci kasnije stigla je i procena vrednosti zaplenjenih nekretnina, a ona pokazuje da je Radoičićeva imovina na severu Kosova “teška” više od 3,4 miliona evra. Međutim, to nisu jedine nepokretnosti koje on poseduje. U Beogradu mesecima unazad gradi luksuznu vilu u najelitnijem delu grada, a sumnja se da se tu spisak ne završava. Postavlja se pitanje odakle novac za sve to i kako je stečen, kad je on pre 14 godine bio nezaposlen i bez “krova nad glavom”?

U septembru prošle godine Kosovska policija zaplenila je Radoičićevu vilu na Gazivodama, penthaus i restoran „Grey“ u Ulici Čika Jovina u Kosovskoj Mitrovici, kao i jedan stan i kancelariju.

Vila Milana Radoičića na Gazivodama
Vila Milana Radoičića na Gazivodama

Takođe, zaplenjena su i brojna vozila.

Dva Džipa Mercedes AMG G63, bez tablica, Mitsubishi Pajero Sport bez tablica i još čak 18 običnih vozila Mitsubishi Pajero od kojih je većina bez tablica, dva modifikovana oklopna vozila plave boje bez tablica, dve Toyote Hilux od kojih je jedna sa registarskim oznakam, a druga bez, Opel Vectra takođe sa tablicama, Dacia

Duster bez tablica, Džip Grand Cherokee bez tablica.

Zaplenjena su i dva kvada tamno zelene boje bez tablica, kao i jedan bager žute boje, bez tablica.

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko koštaju Radoičićeve nekretnine na severu Kosova?

Prema proceni Agencije za upravljanje zaplenjenom i konfiskovanom imovinom na Kosovu sve navedene nekretnine vrede ukupno 3.430.748,50 evra.

Najvrednija nekretnina jeste vila na Gazivodama koja se procenjuje na oko dva miliona. Penthaus je procenjen na 644.400 evra, restoran na 400.000 evra, kancelarija na 82.065 evra, a stan na 69.220 evra.

Vila Milana Radoičića na Gazivodama
Vila Milana Radoičića na Gazivodama

Zaplenjena vozila procenjena su na 327.570 evra.

Prema podacima Agencije, mesečni trošak upravljanja imovinom za osiguranje iznosi 420 evra.

Međutim, to nije jedina imovina u vlasništvu Radoičića. Kako je poratal Nova.rs ranije otkrio on je pazario jednu parcelu na Dedinju.

Foto:Privatna arhiva Milan Radoičić

Kako se može videti u katastru nepokretnosti, parcela se nalazi u ulici kneza Aleksandra Karađorđevića i prostire se na površini od 3877 metara kvadratnih.

Foto:Privatna arhiva

Slike iz drona koje je objavio BIRN pokazuju da Radoičić gradi pozamašnu vilu na tom prostoru.

Foto: BIRN

Svi ovi podaci otvorili su dva pitanja, prvo odakle Milanu Radoičiću toliko bogatstvo, a drugo kako je moguće da čovek koji se nalazi na Interpolovoj poternici, čije izručenje zahtevaju svi evropski i svetski zvaničnici neometano gradi luksuzne vile po Beogradu.

Od “beskućnika” do milionera

Iako je poznato da se Radoičić nalazi u Beogradu, on ostaje nedodirljiv za sve pravosudne organe koji tragaju za njim.

Međutim, on nekada nije bio nedodirljiv za istražne organe kao što je sada, pa smo upravo zahvaljujući njima saznali da je on nezaposlen i da ne poseduje nepokretnosti.

„Okrivljeni Radoičić Milan iz Kosovske Mitrovice rođen 1978. godine… nezaposlen, ne poseduje nepokretnosti”, piše u presudi kojom je današnji štićenik zvaničnog Beograda 2010. godine osuđen za falsifikovanje lične karte. Od svih stvari za koje je bio osumnjičen i optužen, kako navodi istraživačka mreža BIRN, dosije Milana Radoičića pokazuje da je samo u ovom sudskom postupku proglašen krivim.

Milan Radoičić Foto:M.K./ATAImages

Na osnovu ove pravosudne presude može se izvući zaključak da se za 14 godine Radoičić debelo obogatio.

Kako? Nije do kraja zvanično poznato, ali ono što je poznato jeste da je zajedno sa Zvonkom Veselinovićem vlasnik najmanje četiri firme u Srbiji, od kojih su neke angažovane na najvećim državnim projektima.

Njihova „krovna“ firma je Inkop iz Ćuprije, preko koje su i zakoračili u svet legalnog biznisa. Formalno su njeni suvlasnici postali u jesen 2018, a i do tada se sumnjalo da je kontrolišu.

Foto: MUP Srbije, BETAPHOTO/MILOS MISKOV, Koridori Srbije, Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Kako su pisali mediji, pre toga Inkop se vodio na Dušicu Maksimović, sestru Žarka i Zvonka Veselinovića. Prema podacima iz APR, Žarko Veselinović sada poseduje 20 odsto udela u njoj, dok preostalih 80 odsto ravnomerno dele Zvonko Veselinović i Milan Radojčić.

Inkop je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11, a na tom koridoru bila je angažovana i firma “Granit peščar”, čiji su suvlasnici ranije bili Veselinović i Radojčić.

Radojčić i Veselinović su preko Inkopa postali pre tri godine kupili “Novi Pazar put”. Kako je Nova.rs pisala, od tada su u proseku dobijali bar jedan posao mesečno, a u gotovo svim slučajevima bila je jedini ponuđač. Ovu firmu je u više navrata angažovao grad Novi Pazar, potom Tutin i Raška, ali i Beogradske elektrane, Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu.

Pre Interpolove poternice Radojčić se našao i na crnoj listi SAD

Navedeni dvojac i više njihovih firmi prvo su se našli pod pod sankcijama SAD-a, uz objašnjenje da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

Foto:MUP/N1

Zatim je i Velika Britanija uvela sankcije protiv Veselinovića i Radoičića. Britanci su za Radoičića naveli da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodeljuje unosne ugovore.

U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Politički angažman na Kosovu

Povezanost sa strukturama vlasti u Srbiji Radoičić je baštinio i kroz politički angažman na Kosovu.

On je postao potpredsednik Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, nekoliko meseci nakon ubistva Olivera Ivanovića 2018. godine.

Mandat mu je produžen u julu 2021, a ostavku na tu funkciju podneo je 2023. godine nakon oružanog sukoba u Banjskoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoreno je stajao u odbrani Milana Radoičića uz navode da je on jedan od onih „koji čuvaju Srbiju na Kosovu“.

Očigledno i predsednik čuva Radoičića jer uprkos apelima brojnih zvaničnika da se procesuira zbog organizovanja oružanog sukoba u Banjskoj on neometano živi i kreće se u Beogradu, a po svemu sudeći uskoro će se i skućiti u najelitnijem naselju glavnog grada.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare