Telekom Srbija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kompanija "Telekom" stoji iza spornih članova medijskih zakona koji su nakon pritiska domaće i međunarodne javnosti izbačeni iz spornih medijskih zakona, navodi se u Izveštaju o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o elektronskim medijima, koji je objavljen na sajtu Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Naime, na strani 301 ovog Izveštaja stoji da je kompanija Telekom Srbija predložila da se izmeni član 122 stav 1 Nacrta zakona, i to sa stavkom da „Regulator utvrđuje listu medijskih usluga televizije i radija čiji programski sadržaji su od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti elektronskih medija i javnog informisanja na odgovarajućim geografskim područjima za koja je pružaocima tih medijskih usluga izdata dozvola i čija bi nedostupnost značajnom broju građana na tom području dovela do narušavanja ostvarivanja ciljeva od javnog interesa ili medijskog pluralizma“.

Takođe stoji i „Predlog da se nakon poslednjeg stava člana 122 (stav 7), dodaju dva nova stava, sa sledećim tekstom: Ukoliko su ispunjeni uslovi iz stava 7 ovog člana, cena za prenos medijske usluge sa liste se utvrđuje po troškovnom principu, shodnom primenom propisa kojima se uređuje oblast elektronskih komunikacija, ukoliko pružalac medijske usluge sa liste i operator iz stava 7 ovog člana ne ugovore drugačije“.

Ipak, u Izveštaju se navodi da su oba stava odbijena, piše N1.

Prvi zato što „Predlog nije usvojen jer se predloženom izmenom ne menja suštinsko značenje odredbe, dok je za drugi navedeno da predlog za dodavanje novih stavova nije prihvaćen iz razloga štoje navedeno potrebno bliže regulisati propisima koji uređuju oblast“.

Podsetimo, nakon završene javne rasprave o medijskim zakonima i tik pred njihovo usvajanje vlast je dodala odredbe u član 122 po kojima su svi kablovski operatori obavezni da u svojoj ponudi imaju pored javnog servisa i programe privatnih televizija sa nacionalnim frekvencijama i da im plaćaju po ceni koju će određivati REM, bez mogućnosti da ih ukinu.

Takođe, u izmenama Zakona koje su dodate preko noći i mimo znanja članove Radne grupe, bio je predviđen i obavezan raspored koji podrazumeva da prva dva mesta moraju biti rezervisana za kanale javnog servisa, a da na narednim pozicijama moraju biti nacionalne televizije Pink, Prva, B92 i Hepi.

Ove izmene unete su bez znanja članove Radne grupe koja je radila na zakonima, a nakon što su isplivale u javnost predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izrazili nezadovoljstvo.

Nakon konsultacija u Misiji OEBS sa predstavnicima Ministarstva informisanja i novinarskih udruženja, na kojima je učestvovala i premijerka Ana Brnabić, ti stavovi zakona su izbačeni, ali su ostale odredbe koje omogućavaju Telekomu koji je u većinski državnim vlasništvu da može da osniva medija što je u suprotnosti sa Medijskom strategijom.

BONUS VIDEO – Kako se „pumpa“ uspešnost Telekoma? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar