Realizacija izložbe EXPO 2027 za vlast predstavlja projekat od nacionalnog značaja, što neretko slušamo u javnim nastupima najviših državnih funkcionera. Zbog toga je već krajem 2023. godine donet leks specijalis, prema kojem neće biti tendera za javne nabavke. Sada će vlast ići i korak dalje, odnosno nastojaće da sve nadležnosti vezane za EXPO prebace sa grada na republiku, čime će se i u slučaju ponavljanja izbora i eventualne smene vlasti projekat nastaviti i imati sve dozvole od strane republičkih organa, saznaje Nova.

Predsednik države Aleksandar Vučić u više navrata je poručio da do 2027. godine neće biti republičkih izbora, što se poklapa sa terminom održavanja svetske izložbe EXPO u Beogradu.

Sa druge strane, u Beogradu još uvek nema većine za formiranje vlasti, pa nije isključeno da će doći do novih izbora, što potvrđuju i saznanja Nove.

Iako je delovalo da će Srpska napredna stranka gotovo sigurno formirati većinu sa svojim dugogodišnjim koalicionim partnerima, Socijalističkom partijom Srbije i delom odbornika sa liste “MI-glas iz naroda” Branimira Nestorovića, sve se promenilo nakon Rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj su posebno apostrofirani izbori u Beogradu zbog ogromnog broja nepravilnosti (u prvom redu zbog prijavljivanja fantomskih birača na fiktivne adrese) koje su diretkno uticale na izborni rezultat u prestonici Srbije i raspored odbornika u Skupštini grada.

Dok su za režim republički izbori završeni već 17. decembra, nije nemoguće da u narednih nekoliko meseci Beograđani ponovo izađu na birališta. Da ne bi bilo zakonskih prepreka i usporavanja oko izložbe EXPO, vlast koju predvodi SNS sve projekte i dozvole oko realizacije događaja vezaće za republički nivo odlučivanja.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Prema saznanjima Nove, da naprednjaci ipak nisu u potpunosti uvereni u izbornu pobedu govori i namera da građevinske projekte u Beogradu, a koji su vezani za organizaciju specijalizovane izložbe EXPO u potpunosti vežu za republičku vlast.

Izbori u Beogradu i dalju su sasvim realna mogućnost, zbog čega naprednjaci ne žele da rizikuju i usporavaju projekat, pa je najsigurnija varijanta da se sve oko gradnje za EXPO prebaci na republički nivo.

S obzirom na to da SNS ima većinu u Skupštini Srbije, te da mandat predsednika i Vlade Srbije traje upravo do 2027. godine kad se i održava EXPO izložba, rukovodstvo SNS planira da u narednom periodu usvoji niz zakonskih rešenja na osnovu kojih će se gradu oduzeti ingerencije iz ove oblasti.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Sa zakonskim regulativama oko izložbe EXPO već se krenulo u oktobru 2023. godine. Tada je Narodna skupština usvojila leks specijalis za izgradnju izložbenog prostora, gradnju Nacionalnog stadiona i prateće infrastrukturu za pomenutu svetsku izložbu.

Projekat EXPO 2027. je leks specijalisom, odnosno usvojenim Zakonom o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe, praktično proglašen za projekat od nacionalnog značaja.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Svi postupci koji se sprovode za ovaj projekat smatraju se hitnim. To bi trebalo da znači da za njegovu realizaciju neće biti raspisivanja tendera, a svi državni i lokalni organi, privredna društva i institucije u obavezi su da u te svrhe “bez odlaganja izdaju akte iz svoje nadležnosti”.

Takođe, u ovom dokumentu naglašava se javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti, koja bi takođe po hitnom postupku mogla da bude rešavana.

To znači da neće biti tendera, čime se otvara značajan prostor za različite manipulacije i koruptivne poslove.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović podseća da se leks specijalisom isključuje primena Zakona o javnim nabavkama. Kako tvrdi sagovornik Nove, zbog značaja projekta za vlast ideja i jeste da se sve prebaci na republiku.

Nikola Jovanović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

“Ovim je vladajuća koalicija vezala projekat za republiku i maksimalno ga izuzela iz nadležnosti Grada Beograda. Ovo je urađena ne samo zbog složenosti i značaja projekta, već da bi se izbegao politički rizik koji može da nosi promena vlasti u Beogradu”, ističe Jovanović za Novu.

Jovanović, koji je i bivši odbornik u Skupštini grada Beograda napominje da bi u tom slučaju glavna osoba za projekat bio ministar Siniša Mali, čovek od najvećeg poverenja predsednika Srbije.

Foto:Aleksandra Petrović

“Glavna osoba tu postaje Siniša Mali, a ne Aleksandar Šapić kome Vučić ne veruje i koji izaziva dodatni animozitet prema građanima. SNS je jako bitno da, i slučaju gubitka ili slabljenja vlasti u Beogradu, nastave sve bitnije projekte: metro, Beograd na vodi, ali i EXPO. Zato se svi oni prebacuju na Republiku i formiranje vladine komisije na čijem je čelu Siniša Mali”, zaključuje Jovanović.

Leks specijalis za EXPO: Nova državna preduzeća i poslovi bez tendera

U zakonu između ostalog piše da će za sprovođenje projekta biti osnovana nova državna preduzeća, koja bi trebalo da koordinišu sve aktivnosti oko ovog projekta, da će novoizgrađeni paviljoni po završetku međunarodne izložbe biti predati na upravljanje Beogradskom sajmu, a stambeni objekti će moći da se prodaju trećim licima (za stanovanje).

PROČITAJTE JOŠ:

Do sada je osnovano ukupno osam javnih preduzeća koji će budžet koštati čak 18 milijardi dinara. Direktor ukupno sedam firmi koje će graditi objekte u okviru ove međunarodne izložbe je Građevinska direkcija Srbije, dok je zastupnik svih tih preduzeća samo jedan čovek – javnosti malo poznat Ljubiša Vladić.

Što se tiče leks specijalista, građani i zakonodavac već su imali iskustva sa njegovom primenom, a najpoznatiji je onaj koji je donet za potrebe izgradnje “Beograda na vodi”. Na identičan način postavljeni su zakonski temelji za gradnju Moravskog koridora, ali i Južnog toka koji na kraju nikada i nije ugledao svetlost dana.

Zbog pomenutih zakonskih rešenja, odnosno usvajanjem leks specijalisa (posebnog zakona prim. aut) iz Transparentnosti Srbije u više navrata su upozoravali da je to loša praksa jer se poslovi vredni stotine miliona evra ugovaraju bez tendera.

Sa druge strane, stručna javnost ocenila je da će kompletna realizacija projekta EXPO doći kroz zaduženja.

„U kakvoj situaciji nam je državna kasa najbolje vidimo po tome što nam je bukvalno svaki projekat koji se realizuje i svaki projekat koji je najavljen da će da se realizuje do 2027. godine doći isključivo iz zaduženja. Mi smo se već poslednja 4 meseca kroz EXPO obveznice zadužili 110 milijardi dinara. U budžetu za narednu godinu je predviđeno za EXPO dodatnih 450 miliona evra, za završetak kliničkih centara i Tiršove 2, 210 miliona, za BIO 4 institut 245 miliona, za nacionalni stadion 550 miliona. Bukvalno svaki projekat dolazi iz zaduženja. Ova vlast prethodnih 11 godina nije ništa zaradila ni uštedela“, rekao je ekonomista i potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić.

BONUS VIDEO: Nikezić: Vlast se za 4 meseca kroz EXPO obveznice zadužila 110 milijardi dinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare