Karen Donfrid i Vjosa Osmani
Karen Donfrid i Vjosa Osmani Foto: KoSSev

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Karen Donfrid i specijani izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, doputovali su na Kosovo. Prvi susret imali su sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani. Nakon završenog sastanka Donfrid i Osmani su na zajedničkoj konferenciji za štampu poručili da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se fokusira na uzajamno priznanje, piše portal Kossev.

Osmani je kazala da su razgovarali o hitnosti dijaloga sa Beogradom, navodi Kossev.

„Naravno da smo danas takođe razgovarali o hitnosti i potrebi napretka u procesu dijaloga, uvek fokusiranog na uzajamno priznavanje“, rekla je Osmani, prenosi Gazeta Express.

Dodala je i da je Priština posvećena procesu koji se odvija u Briselu.

„Ponovila sam da Kosovo jeste i nastavlja da bude strana u dijalogu i da ostajemo posvećeni ovom procesu koji se fokusira na uzajamno priznanje i od kojeg će građani na kraju imati koristi“, rekla je ona.

Sa druge strane, Osmani je izrazila razočarenje zbog toga što, kako kaže, Beograd nije sproveo mnoge sporazume na koje se obavezao u Briselu, „uključujući i to da ukine nelegalne strukture koje nastavljaju da zastrašuju kosovske Srbe“.

Ipak, kaže da na odnose Kosova sa SAD i drugim međunarodnim partnerima ne bi trebalo da utiče proces dijaloga.

U tom kontekstu kazala je da je potrebno intenziviranje saradnje.

„Zahvalni smo na tome što još jednom čujemo da Sjedinjene Države snažno podržavaju naše evroatlantske integracije i teritorijalni suverenitet Kosova. SAD nemaju većeg saveznika od Kosova. Možemo da budemo i mala zemlja, ali uz saradnju sa našim saveznicima možemo imati značajan uticaj“, rekla je ona.

BONUS VIDEO: Tatjana Lazarević: Kosovo u kampanjI za NATO


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar