Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Privatna arhiva

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tužio novinarke Jovanu Polić i Sanju Lončar, Nova je došla u posed teksta tužbe u kojem se navodi da su novinarke u serijalu "Vladalac" uputile niz uvredljivih i neistinitih navoda o Vučiću, te su na taj način povredile čast i ugled predsednika i naneli mu veliku nematerijalnu štetu.

Kako je navedeno u tekstu tužbe, Vučić sigurno uživa daleko veći ugled u društvu od tužioca-protivtuženih Jovane Polić i Sanje Lončar.

U tužbi je naglašeno da je Vučić okarakterisan kao „bahat“, „bolestan čovek“, „nevaspitan“, „manipulativan“, „čovek koji ne govori istinu“, te da su napred navedene izjave tokom emitovanja emisije upućivale na ličnost tuženog-protivtužioca Aleksandra Vučića koje su mogle da  upropaste privatni i javni život tuženog-protivtužioca.

Foto: Privatna arhiva

„Cela ova emisija, čija je jedina poenta u izrugivanju političke karijere i same ličnosti tuženog-protivtužioca (Vučića), i u kojoj je predstavljen isključivo kroz pogrdne epitete ruši se njegova slika u očima građana koji su mu poklonili poverenje izabravši ga predsednika njihove zemlje. Predmetnu emisiju je mogao da vidi neodređeno veliki broj građana, a što može i dan danas i upravo je sama emisija najbolji primer kojim se može opisati pojam govor mržnje“, ističe se u tužbi i dodaje:

„Ovakvim dokumentarnim serijalom tužioci-protivtuženi Jovana Polić i Sanja Lončar su tuženom-protivtužiocu Aleksandru Vučiću naneli teške duševne bolove i patnju s obzirom na to da je istima povređen njegov ugled i čast, koji su visoko rangirani s obzirom na to da je u Republici Srbiji na najvišoj državnoj funkciji. Tuženi-protivtužilac je porodičan čovek, oženjen, otac troje dece. Izjave iz emisije tužioca nanose bol kako tuženom tako i članovima njegove porodice koji su često izloženi neumesnim pitanjima i komentarima brojnih ljudi, čak i njima bliskih lica. Tuženog-protivtužioca naročito pogađa kada mu njegova deca prenesu pitanja koja su im upućivana na račun njihovog oca i kada oseti njihovu patnju zbog istih“, ističe se u tekstu tužbe u koji je Nova imala uvid.

Foto: Privatna arhiva

Dodaje se da je predsednik Vučić osetio i strah visokog intenziteta iz razloga što nije mogao znati kako će ovaj film uticati na dalji razvoj njegove političke karijere, odnosno kako će javno mnjenje reagovati na niz gnusnih i malicioznih izjava o njemu i njegovom političkom delovanju.

„S obzirom da isti apsolutno predstavlja neku vrstu medijskog udara na tuženog protivtužioca kao aktuelnog predsednika Republike Srbije“, ističe se.

Pročitajte još...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneo je tužbu protiv novinarki Jovane Polić i Sanje Lončar zbog dve emisije serijala „Vladalac“, emitovane februara 2020. godine na televiziji N1, potvrđeno je danas FoNetu iz produkcije JSP.

Vučić u tužbi navodi da su mu tužene „nanele teške duševne bolove i patnju“, te povredile „visoko rangirani ugled i čast“.

Novinarka Jovana Polić rekla je za Novu da je ovo istinski način da se zastraše novinari koji imaju hrabrosti.

Jovana Polić Foto: Nova S

„Kao što ste videli u saopštenju, mi smo pitali da li Vučić i formalno ima nameru da ukine slobodu izražavanja. Realno, sloboda izražavanja ne postoji od kada je on na vlasti. Postavlja se pitanje da li je ovo još jedan od pritisaka na slobodnomisleće građane iz razloga što se u ovoj zemlji vlada strahom. Istinski verujemo, i Sanja i ja, da je ovo njegov način da zastraši i ono malo novinara i medija koji imaju hrabrosti“, naglašava Polić.

Bonus video: Novinari glineni golubovi – gosti Draža Petrović i Veran Matić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare