Ana Brnabić i Skupština Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je za 1. april kolegijum parlamenta, a tema sastanka biće konsultacije u vezi sa primenom preporuka misije ODIHR. Iako još uvek nije usaglašen jedinstven stav opozicije, oni će se po svoj prilici odazvati pozivu i doći na sastanak.

Nakon dva zahteva koja su uputili predstavnici opozicionih koalicija “Srbija protiv nasilja” i “NADA” predstavnicima vlasti, da se sedne za sto i razgovara o poboljšanju izbornih uslova, stigao je poziv nove predsednice Skupštine Ane Brnabić.

Naime, ona je sinoć sazvala kolegijum parlamenta za 1. april kako bi se razgovaralo o primenama preporuka misije ODIHR.

Imajući u vidu da opozicioni poslanici nisu odlazili na prethodne kolegijume, postavilo se pitanje da li će na ovaj ipak otići, jer je tema sastanka ujedno i jedan od njihovih zahteva pred predstojeće beogradske i lokalne izbore.

PROČITAJTE JOŠ:

Šef poslaničke grupe NADA Miloš Jovanović kaže za portal Nova.rs da veruje da će odluka opozicije biti da se ide na kolegijum.

“Imaćemo kosultacije unutar opozicije s tim u vezi, pa ćemo doneti odluku. Mislim da bi bilo smisleno i logično da se konačno otvori ta rasprava o izbornim uslovima, makar i preko izveštaja ODIHR-a. Mada, već se kasni sa tim, trebalo je ranije početi. Mi smo uputili zahtev u dva navrata, da se hitno razgovara o izbornim uslovima, ali bolje ikad nego nikad. Verujem da će odluka biti da se ide, ali da ne prejudiciram. Konačan stav znaćemo najkasnije sutra u toku dana. Nisam siguran da je to najbolji format, ali bitno je da se krene u razgovore”, kaže Jovanović.

Miloš Jovanović, Novi DSS Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Šef poslaničke grupe Narodni pokret Srbije Miroslav Aleksić rekao je za portal Nova.rs da će ići na sastanak.

„Mi smo inicirali i tražili taj sastanak“, rekao je Aleksić.

Miroslav Aleksić Foto:Milica Vučković/FoNet

Šef poslaničke grupe Zeleno – levog fronta Radomir Lazović kaže za portal Nova.rs da kolegijum predstavlja odgovor vlasti na njihov zahtev da se pokrenu razgovori o tome kako izaći iz krize koja je prouzrokovana izbornom krađom.

“Uspeli smo da nateramo vlast da promeni stav od toga da su govorili kako su ovo najčistiji izbori ikad, do toga da defakto priznaju da su izbori pokradeni i sada je lopta u terenu vlasti. Oni moraju da dokažu da će promene koje sprovode biti takve da omogućavaju poštene izbore. Mi na novu krađu prosto nećemo pristati. Moraju se ispuniti svi ključne preporuke ODIHR-a i zahtevi opozicije za formiranje komisije koja će utvrditi i sprečiti malverzacije sa biračkim spiskom, zatim zaustaviti zloupotrebu medija, a posebno RTS-a kao javnog dobra, ali i omogućiti da lokalni izbori moraju biti održani u isto vreme kada i beogradski, kako bi se otežale migracije birača”, objašnjava Lazović.

Radomir Lazović Konferencija opozije Skupština Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

S druge strane šef poslaničke grupe Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta kaže za naš portal da će oni prisustvovati sastanku pod jednim uslovom..

“Znači principijelno, važi za sve sastanke sa predstavnicima vlasti, Ekološki ustanak neće ići ni na kakve sastanke ukoliko oni ne budu prenošeni uživo u direktnom prenosu. Da narod vidi kako se priča i o čemu se priča jer se odlučuje o njihovoj sudbini. To je naš stav koji je poznat od ranije, ko hoće da ide na sastanke treba da i ide i mi podržavamo da se ide, ali mi imamo taj uslov”, objašnjava Jovanović.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Šef poslaničke grupe Stranke Srbija centar, Zdravko Ponoš rekao je za Nova.rs da će još videti da li će ići na kolegijum.

“Ne idemo na razgovore o zamenicima šefova skupštinskih tela. O ODIHR preporukama – videćemo”, poručio je Ponoš.

Zdravko Ponoš Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe Demokratske stranke rekao je za naš portal da smatra da su prihvatljive samo konsultacije o sprovođenju preporuka.

“U ovom trenutku jedino su i prihvatljive konsultacije o načinu i dinamici sprovođenja preporuka za slobodne i poštene izbore”, kazao je Lutovac.

Zoran Lutovac Foto:Milica Vučković/FoNet

Na konkretno pitanje da li to znači da će ići na kolegijum Lutovac nije odgovorio.

Pitanje o odlasku na kolegijum koji je sazvala predsednica Skupštine Ana Brnabić, uputili smo i Mariniki Tepić šefici poslaničke grupe SSP. Do objavljivanja teksta odgovori nisu stigli.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare