Sergej Lavrov, Nebojša Zelenović, Radomir Lazović i Ivan Kostić Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/ POOL Vesna Lalić/Nova.rs, Ivan Dinić/Nova S, BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Celokupna situacija oko najavljene posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, a zatim i njenog otkazivanja, prema oceni predstavnika srpske opozicije za našu državu nije dobra. Bilo da su naklonjeni Zapadu ili Rusiji, glavni zaključak je da situacija kojoj svedočimo predstavlja rezultat loše spoljne politike Srbije.

Poseta Sergeja Lavrova Beogradu planirana je za 6. i 7.jun, a najavljena je samo nekoliko dana nakon razgovora predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. S obzirom na to da je Srbija pod velikim pritiskom Zapada da uvede sankcije Rusiji, poseta Lavrova bi se dogodila u vrlo osetljivom trenutku. Pored toga, postavljalo se pitanje kako će ruski šef diplomatije uopšte doputovati u Beograd, s obzirom da je pod sankcijama EU.

Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija su dale odgovor – nikako. Pomenute države su zabranile prelet aviona Sergeja Lavrova preko njihovih teritorija i poseta je otkazana.

Opozicija na ovu situaciju gleda iz drugačijih uglova.

Da se dogovorimo sa Zapadom

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović kaže da ova situacija pokazuje u kakav ponor može da padne Srbija.

Nebojša Zelenović Utisak nedelje
Nebojša Zelenović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Države koje su osudile rusku agresiju na Ukrajinu, isto kao i Srbija, ali su zavele i sankcije agresoru, za razliku od nas, demonstrirale su u kako dubok ponor izolacije može da padne naša zemlja. Srbija treba što pre da napravi strateški dogovor sa zapadom o zajedničkoj budućnosti”, kaže Zelenović za Novu.

Da je došao Lavrov, pitanje šta bi bilo sa Šolcom

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić kaže da je poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji koja je prvobitno najavljena, pa otkazana, samo je jedan u nizu štetnih poteza koje Aleksandar Vučić povlači na međunarodnom planu i kojim nas iz dana u dan udaljava od članstva u Evropskoj uniji.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU nije ni trebalo da dođe u situaciju da razmatra mogućnost posete ruskog ministra koji je pod sankcijama Evropske unije, a kamoli da ovu posetu najavljuje u medijima, jer je i sama najava ovog događaja napravila diplomatsku štetu Srbiji. Do posete Lavrova Srbiji nije došlo ne zato što je Srbija otkazala gostoprimstvo, nego zato što su to sprečili naši susedi ne dozvoljavajući da ruski avion sa Sergejem Lavorovom preleti preko njihove teritorije i stigne do Beograda. Tako je otkazivanje ove posete iz tehničkih razloga, ipak donekle ublažilo moguće negativne posledice po Srbiju na spoljnopolitičkom planu, mada nam je šteta svakako već naneta“, kaže Rakić.

Da je došlo do susreta Vučić -Lavrov, smatra ona, verovatno ne bi došlo do susreta Vučića i nemačkog kancelara Olaga Šolca, koji bi trebalo da bude u Beogradu 10. juna.

„To bi sigurno izazvalo i druge diplomatske poteze Evropske unije usmerene ka vlastima u Beogradu. Aleksandar Vučić je od Srbije načinio ping-pong lopticu koju udara reketom kako ko stigne: od velikih svetskih sila do susednih zemalja. Zakazivanje pa otkazivanje posete visokog državnog zvaničnika u državi u kojoj se ni posle dva meseca ne znaju rezultati izbora, u kojoj ne postoji Parlament, niti je na vidiku formiranje Vlade, govori da je Srbija u mnogo većim problemima nego što možemo da zamislimo“.

Kao da će nas Lavrov oslobađati od EU

Sličnog mišljenja je i član pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović, koji smatra da se Srbija zbog neodgovorne politike Aleksandra Vučića Srbija našla na vetrometini.

Radomir Lazovic
Radomir Lazović Foto:FoNet/Zoran Mrdja

“Lavrov je u svom obraćanju medijima danas izneo dosta snažne stavove. Skoro da ispada da će Rusija oslobađati Srbiju od Evropske unije. Iskreno ovako oštar nastup nisam očekivao i čini mi se da on dosta dobro odslikava pritiske koje Srbija trpi od strane Rusije, da se odrekne svog strateškog pravca pristupanja EU. Ovo svakako potvrđuje kraj mogućnosti sedenja na sve stolice da bi se ostalo na vlasti”, kaže Lazović i dodaje:

“Srbija se zbog neodgovorne politike Aleksandra Vučića našla na vetrometini i na udaru i jednih i drugih. Umesto da smo svoj strateški pravac sa EU gajili i gradili kroz vladavinu prava, visoko tehnološka ulaganja, očuvanje životne sredine i smanjenje nejednakosti u društvu, imali smo na delu režim koji je sve što je mogao podredio svojoj zaradi i očuvanju vlasti. Kroz tu prizmu treba gledati i spoljne odnose koji se vode onako kako profitu vrhuške oko Vučića odgovara, što ostavlja ozbiljne posledice po kvalitet života građana. Za Srbiju je najbolje da svoju spoljnu politiku uskladi sa EU, ali i da stremi evropskim standardima kada je unutrašnja politika, poput borbe protiv kriminala, slobode medija, standarda građana, u pitanju”.

Dobro je što je otkazano

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže da je dobro što se poseta neće realizovati, jer bi Srbija bila dovedena u još težu situaciju.

Pavle Grbovic
Pavle Grbović Foto:FoNet/Milica Vučković

„Teško bi mogla da objasni kako zemlja koja se deklarativno opredelila za evropske integracije jedina u Evropi sa visokom zvaničnikom obeležava nacionalni praznik Rusije, dok istovremeno ta zemlja duže od 100 dana sprovodi agresiju nad Ukrajinom. Loše je to što je do otkazivanja posete došlo zahvaljujući drugim zemljama dok je naša uloga bila pasivna. Ovaj slučaj nam slikovito pokazuje koliko je važno da razumemo okruženje u kom se nalazimo i koliko su jalove želje da promenimo nešto na šta nemamo uticaj“, kaže Grbović i dodaje:

„Okruženost zemljama Evropske Unije, ali i NATO, je naša sudbina od koje ne možemo da pobegnemo niti da je promenimo. Ono na šta možemo da utičemo jeste da li će ta sudbina nama doneti pozitivnu ili negativnu perspektivu u budućnosti. Ukoliko budemo ignorisali vremenski, prostorni i politički kontekst u kom se nalazimo, možemo očekivati da ćemo deliti sudbinu Sergeja Lavrova. I kao država odsečena od glavnih tokova, ali i kao građani odsečeni od investicija, bezviznog režima ali pre svega odsečeni od nade da ćemo živeti u sistemu koji podrazumeva evropski nivo vladavine prava, nezavisnosti institucija, životnog standarda, životne sredine … Naivni su apeli vlasti da svet pokaže razumevanje prema nama. Nije njihova uloga da na bilo koga apeluju, već da oni budu ti koji razumeju dešavanja i svetu i da ne ponove grešku od pre 30 godina i Srbiju odvedu u kontra smeru“.

Pritisak da se odreknemo vojne neutralnosti

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić ocenio je da sprečavanje posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu predstavlja „poslednju opomenu i poruku“ aktuelnom rukovodstvu Srbije da su članice EU i NATO iz okruženja „spremne da urade sve kako bi se Srbija odrekla političke i vojne neutralnosti“. On je ocenio da “Srbija ne može samostalno da odlučuje po pitanju vođenja svoje spoljne politike” i da će “stalno morati da traži dozvolu Vašingtona i Brisela za svoje buduće poteze“.

Ivan Kostić Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

“Iako više od 80 odsto građana Srbije ima jasne stavove kada su u pitanju sankcije Rusiji i odnos sa NATO paktom, naš državni vrh te argumente uopšte ne poteže u razgovorima sa stranim diplomata, kako bi zaštitio strateške nacionalne interese“, ocenio je Kostić.

BONUS VIDEO: Preradović: Nema nikakve sumje da ćemo uvesti sankcije Rusiji, traži se modus da to ne uradi Vučić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare