Rezultati na izborima u Beogradu 17. decembra potvrdili su da opozicija može da očekuje ubedljivu pobedu u centralnim gradskim opštinama na predstojećim lokalnim izborima u prestonici - Vračaru i Starom Gradu. Na osnovu poređenja sa rezultatima glasanja iz decembra, opozicija ima velike šanse da osvoji vlast i u najvećoj opštini Novom Beogradu, ali i na Voždovcu, Zvezdari i Savskom Vencu. U ove četiri opštine vodiće se velika "bitka" jer će naprednjaci usmeriti sve resurse kako ne bi izgubili vlast.

Prema najavama iz vrha SNS, redovni lokalni izbori održaće se u junu ili julu ove godine. Osim građana u Vojvodini, Nišu, Valjevu i još nekoliko gradova, na izbore će izaći i Beograđani.

Stanovnici glavnog grada biraće lokalnu vlast u 17 opština, a pre toga će ići na ponovljene beogradske izbore.

Rezultati po gradskim opštinama sa beogradskih izbora koji su održani u decembru potvrđuju da opozicija ima veliku šansu za pobedu u sigurno šest gradskih opština.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Najizvesnija je pobede u opštinama Vračar i Stari Grad, gde je podrška opoziciji između 48 i 49 odsto građana. Biće pravo čudo ukoliko naprednjaci uspeju da povećaju dosadašnji rejting koji je na oko 25 odsto u pomenutim opštinama.

Dakle, ako biračko raspoloženje u ovim opštinama ostane isto ili barem približno kao na glasanju 17. decembra, opozicija će imati apsolutnu većinu za formiranje vlasti.

Naravno, pobeda opozicije je izvesna, samo ukoliko ne bude masovnih izbornih migracija ili fantomskih birača, što se dešavalo na izborima krajem 2023. godine.

Dobrica Veselinović, Mila Popović, Vladimir Obradović i Miloš Pavlović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Velika šansa za pobedu protiv SNS i SPS postoji i u opštini Savski Venac. Ujedinjena opozicija dobila je ovde 44,02 odsto glasova u decembru.

Razloga za optimizam opozicionari imaju i u Novom Beogradu, gde je najveća lista „Srbija protiv nasilja“ na poslednjim izborima osvojila 41,01 odsto glasova. To je gotovo 10 odsto više u odnosu na SNS.

Prednost u odnosu na SNS imaju i u opštini Zvezdara (40,13% glasova) i Voždovac (36,63%). U ovoj, poslednjoj navedenoj opštini, opozicija ima za dva odsto veću podršku u odnosu na SNS, ali je upravo Voždovac važio kao dugogodišnji bastion podrške naprednjacima zbog čega su pomenuti rezultati veliko iznenađenje.

Ovde treba napomenuti i podršku opozicione koalicije NADA, koja je već najavila da će sarađivati sa „Srbijom protiv nasilja“.

Vojislav Mihailović, Miloš Jovanović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

S druge strane, u Beogradu će se se u dva meseca održati ponovljeni beogradski i opštinski izbori što je „karta“ na koju igraju naprednjaci. Njihova ideja je da spusti izlaznost u letnjim mesecima i tako demotiviše da što veći broj građana izađe na birališta i pruži podršku opozicionim listama.

Velika „bitka“ će se voditi u najvećoj opštini i Paliluli

BONUS VIDEO: Draža Petrović: Izbori 28. aprila – nova izborna manipulacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare