Istoričar Milan St. Protić ocenio je, povodom konstitutivne sednice skupštine Grada Beograda, da je opozicija bila “nedovoljno sigurna u sebe da napravi odlučan korak” i samu sebe “proglasi za skupštinu”, izabere predsednika i čeka da vidi kako će da reaguje vlast.

Prema njegovim rečima, možda je opozicija mogla da ostane u hali, da najstariji među njima predsedava, da se izabere predsednik skupštine i zamenik i da se proglasi da je to skupština Grada Beograda i da se tako “baci rukavica u lice vlasti”.

“To bi bio malo rizičan potez, izlazi iz okvira demorkatske procedure, ali ona je ovde pogažena odavno”, rekao je St. Protić, a prenosi N1.

Bojan Vranić sa Fakulteta političkih nauka ocenio je da Srpska napredna stranka ne želi da zavisi od “prebeglih” odbornika koji su potpuno nepredvidivi, i da će SNS pre da ide na nove izbore.

“Ako išta, otarasiće se Šapića, a mislim da to žele”, kazao je Vranić.

PROČITAJTE JOŠ...

On je rekao da nije iznenađen zbog toga što nije konstituisana skupština grada, ali da jeste iznenađen zbog toga što se odbornici SNS nisu pojavili na sednici.

Vranić je rekao da opozicija mora da zauzme neko institucionalno mesto, izgradi partijsku infrastrukturu i bavi se politikom profesionalno.

St. Protić je rekao da su u Srbiji opozicioni glasači izopšteni iz političkog sistema, njihov stav se potpuno ignoriše iako čine, kako je rekao, trećinu stanovništva.

Prema njegovim rečima, režimi poput onog koji je na vlasti u Srbiji “ruše se prevashodno iznutra i sredstvima koja izlaze iz okvira političke utakmice”.

“Dok god u Srbiji ne bude masovnih štrajkova povezanih sa delovanjem opozicije teško će se izaći na kraj sa ovakvom vlašću”, kazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar