Foto: N1

Brojni predvodnici opozionih lista i predsednički kandidati još nisu dobili poziv da gostuju na RTS-u iako je do izbora ostalo svega 18 dana.

Iako je pristup televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, a pre svega javnom servisu, bio jedan od glavnih zahteva opozicije u dijalogu sa vlašću oko izbornih uslova, u njegovom ispunjenju nije se mnogo odmaklo.

manje od tri nedelje do izbora, poziv za gostovanje na RTS nije stigao većem broju nosilaca izbornih lista i predsedničkim kandidatima opozicije.

O ovom problemu prvi je za Nova.rs govorio predsednički kandidat Ujedinjene Srbije, general Zdravko Ponoš.

Zdravko Ponoš, intervju, podcast, potkast Miljane Nešković, Snaga uma
Zdravko Ponoš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Očigledno je i da opozicija nema ravnomeran pristup medijima, osim onog što je zakonom garantovano. Ja još nisam dobio nikakav poziv za gostovanje na RTS-u, nadam se da ću ga dobiti u okviru obaveznog programa. S druge strane, bilo bi sasvim očekivano da su moja kandidatura, sve što se dešavalo u prethodnom periodu, a i žestok napad režima na mene , zavredili da budem pozvan i u neobaveznom delu. To svakako ne izgleda kao ravnomerna zastupljenost. Što se drugih televizija tiče, imao sam poziv od televizije Prva prvi put u formatu za koji sam mislio da je razuman i prihvatljiv. Format koji ne želim da praktikujem je onaj u kojem opozicija izigrava borbu petlova dok se vladar zabavlja sa tribine. Da se međusobno svađamo i da budemo zabava za Cezara, to nam ne treba. Srbija nema taj luksuz da posmatra kako se opozicija raspravlja, jer je pitanje biti ili ne biti. Za pet godina, ako ova vlast opstane, Srbije neće biti.

Lider Dveri i predsednički kandidat Patriotskog bloka Boško Obradović dobio je samo najavu poziva, bez tačnog termina.

Medju nama Među nama
Kandidati za predsednika
Boško Obradović Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Najavljeno mi je samo da ću dobiti poziv za gostovanje u emisiji Oko na RTS, ali nije preciziran termin.

Nosilac izborne liste za parlamentarne izbore “Moramo” Nebojša Zelenović takođe nije dobio poziv javnog servisa da u izbornoj kampanji predstavi plan i program ove koalicije.

Nebojša Zelenović Utisak nedelje
Nebojša Zelenović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Nisam dobio poziv sa RTS, dobio sam pozic samo sa Pinka ali neću ga prihvatiti”, kaže Zelenović.

Poziv nije upućen ni kandidatkinji za predsednika ove koalicije, profesorki Biljani Stojković.

Biljana Stojković koalicija Moramo predaja kandidature Foto:FoNet/Milica Vučković

“Na RTS nas nisu zvali. Ne znam ni kakve su forme gostovanja kandidata za predsedničke, parlamentarne i beogradske izbore. Pretpostavljam da će morati da ispune minimalne zahteve koji su pred njih postavljeni u dijalogu oko izbornih uslova, ali u ovom trenutku ne mogu ni da zamislim kakav će to format biti”, kaže Stojković za Nova.rs

Smatra da 15 dana pred izbore nije dovoljno da se izmeni javno mnjenje.

“Bez opozicionog glasa, kritičkog mišljenja ne može se uticati na to kako razmišlja prosečni glasač u Srbiji. Dve ili tri emisije u kojima će se opoziciji dati reč nije dovoljno, a izgleda da je režimskim televizijama i to previše”, zaključuje Stojković.

BONUS VIDEO: Vlast na RTS-u za 15 dana bila prisutna više od 75, opozicija 10 odsto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar