Borba protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, postala je najvažnije političko, ekološko, društveno pitanje u našoj državi. Dok vlast i kompanija Rio Tinto pokušavaju da “umiju” projekat i predstave ga javnosti kao bezbedan, Savez ekoloških organizacija Srbije organizuje sutra u 19 sati veliki protest u Loznici. Uporedo kreće i novi vid političke borbe. Ekološki ustanak najavio je formiranje Fronta za odbranu Srbije, kojem bi trebalo da se priključe i ostale opozicione partije, ali i ekološka udruženja i istaknute ličnosti koje se protive rudarenju litijuma i bora.

Sutra, na Vidovdan, SEOS organizuje protest u Loznici. Planiran je, kako kažu, celodnevni program, a završiće se velikim protestom u 19 sati kod Vukovog spomenika kulture.

Priključiće im se i desetak aktivista, koji su se pre nekoliko dana peške zaputili iz Beograda ka selu Gornje Nedeljice. Na ovom putu od 130 kilometara pridružila im se i grupa mladih iz Novog Sada. U ovoj grupi je i Savo Manojlović iz Kreni – promeni. I drugi predstavnici opozicije biće na sutrašnjem protestu, a kako su rekli za novine Nova, tu neće biti kraj.

Prethodnih dana u javnosti se skromno spominje i formiranje Fronta za odbranu Srbije, a zadatak je, za sada, sprečavanje rudnika litijuma i bora.

Šta je, zapravo, ovaj front i čime će se tačno baviti pitali smo Danijelu Nestorović iz Ekološkog ustanka, koji stoji iza ove ideje.

Utisak nedelje
Danijela Nestorović gošća u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

“Naša ideja je da se sve opozicione političke organizacije, sve ekološke organizacije i svi istaknuti pojedinci koji su protiv iskopavanja litijuma, udruže u borbi protiv ovog projekta. Prošlog petka smo svima poslali pozivno pismo da se ovom frontu pridruže”, kaže Nestorović za Novu.

Prvi korak bi, kako dalje navodi, bio zahtev da se sazove hitna sednica Skupštine Srbije, na kojoj bi se raspravljalo o usvajanju Predloga izmena i dopuna Zakona o rudarskim i geološkim istraživanjima. Nakon toga bi se od Ministarstva rudarstva i energetike tražilo da odbaci zahtev za dobijanje nove eksploatacione dozole za kompaniju Rio Sava.

“Njima je dozvola produžena do 1. jula, a sad traže da im se nova dozvola izda na tri godine. S obzirom da je Prostorni plan projekta Jadar ukinut, samim tim je i ovaj zahtev neosnovan”.

Ponudu da se priključe ovom frontu su, kako kaže Nestorović, poslali svim strankama iz koalicije “Biramo borbu”, kao i Stranki slobode i pravde, Novom DSS, Branimiru Nestoroviću, Kreni – promeni…

“Za sad smo zvanični odgovor dobili samo od Branka Pavlovića iz “Mi, glas iz naroda” i u načelu saglasnost stranaka iz “Biramo borbu”. Ukoliko sve pomenute stranke podrže ovaj predlog, sa 84 potpisa poslanika, mogli bi da zahtevamo sazivanje hitne sednice Skupštine Srbije na čijem bi dnevnom redu bio ovaj predlog izmene zakona, a isti potpisi bi bili i na zahtevu koji će biti upućen Ministarstvu rudarstva i energetike”, navodi Nestorović.

Na pitanje kakvi su dometi ove strategije, s obzirom da vlast ima većinu u parlamentu i može da odbije predlog izmena pomenutog zakona, Nestorović kaže da je to ono što stranke u parlamentu mogu da urade.

PROČITAJTE JOŠ....

Pitali smo je i da li bi Front za odbranu Srbije delovao i izvan Skupštine, na terenu, Nestorović kaže:

“Ovo je politički vid borbe. SEOS je zadužen za organizaciju protesta i ne želimo da preuzmemo ono čime se oni dugo bave. Mi ćemo naravno uvek biti na protestima, kao podrška”.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, međutim, smatra da se opozicija neće samo tu zadržati.

Ovo je borba za opstanak Srbije

“Mi smo apsolutno za formiranje Fronta za odbranu Srbije. Narodni pokret Srbije će učestvovati i na današnjem protestu u Loznici, a u subotu ćemo na Glavnom odboru stranke doneti Deklaraciju o zabrani iskopavanja litijuma i bora, i pozvati sve građane da nam se pridruže u ovoj borbi. Jer, pitanje kopanja litijuma je pitanje opstanka Srbije i tu nema kalkulacija. Očekujem da svi ustanemo”, navodi Aleksić za Novu i dodaje:

Miroslav Aleksić Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

“Sednica Skupštine i usvajanje izmena zakona kojim će se zabraniti rudarenje litijuma i bora su prva stvar. Ukoliko vlast krene da se ponaša bahato, ignoriše strukuto što nema nijednog zdravorazumskog elements u korist ovog projekta, onda ćemo morati da pružimo maksimalan otpor i na ulici. Ovo će zaista biti borba za opstanak Srbije”.

Poziv za učestvovanje u Frontu za odbranu Srbije prihvataju i Zeleno-levi front i Demokratska stranka.

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović za Novu kaže da će podržati svaku akciju protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Konferencija za novinare predstavnika koalicije „Biramo Stari grad“ o mogućnost formiranja opozicione vlasti nakon izbora održanih 2. juna Foto:Milos Tesic/ATAImages

“Dobili smo predlog, uputićemo komentare u želji da ga koliko možemo unapredimo. Svakako je dobra namera da se zaustavi pokušaj iskopavanja litijuma. Nama je izuzetno stalo da se na svim frontovima suprotstavimo trenutnim projektima. A pored iskopavanja litijuma tu su i svi oni projekti koji ugrožavaju život građana”, navodi Lazović.

Zoran Lutovac kaže da se Demokratska stranka već godinama zalaže za stvaranje Društvenog saveza za suštinske promene u Srbiji.

Zoran Lutovac predsednik Demokratske stranke Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Taj savez bi obuhvatio ne samo političke, nego i šire društvene aktere: strukovna udruženja, pokrete, nevladine organizacije, sindikate… Zaštita životne sredine jedna je od tema koja prevazilazi stranačke okvire i DS će se u skladu sa tim potpuno posvetiti zajedničkim naporima da sačuvamo javni interes”, zakljuuje Lutovac u izjavi za Novu.

Potpredsednica stranke slobode i pravde Marinika Tepić i predsednik Novog DSS Miloš Jovanović nisu odgovorili na pitanje Nove da li će se priključiti ovom frontu.

Inače, ideju o rudarenju litijuma u Srbiji nakon što se, navodno, odustalo od ovog projekta, u javnosti je podgrejao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio otvaranje rudnika do 2028. godine.

„Ako sve isporučimo, (rudnik) bi mogao da bude otvoren 2028. godine“, rekao je Vučić za Fajnenšl tajms i dodao da je projektovano da rudnik proizvodi 58.000 tona litijuma godišnje, što bi bilo „dovoljno za 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi – otprilike 1,1 milion automobila”, rekoa je Vučić u intervjuu za Fajnenšl tajms.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare