Foto: Nova.rs

Novinar i pisac Predrag Peca Popović izjavio je u Novom danu da "najskuplja srpska reč više nije Kosovo". "Najskuplja srpska reč je Rio Tinto, dotle smo došli", kaže on.

Kako je naveo u emisiji „Novi Dan“ na N1, nije mnogo pratio predsednikovu posetu Podrinju.

„Mislim da je problem koji tamo postoji zaslužio da se njime predsednik bavi, a ne da Gornjim Nedeljicama ide uzvodno uz Drinu, prvi put neuspešno u Malom Zvorniku, a sad u Ljuboviji, dobro nije otišao u Višegrad. Problem je toliko da ja duboko verujem da je taj uplašen, zabrinut, pomalo gnevan narod zaslužio da vidi čoveka koji se predstavlja da je predsednik svih građana ove zemlje, ako jeste, mora da pretrpi i neke neprijatnosti i da odgovori na ključno pitanje zašto je taj Rio Tinto toliki problem, što ovi iz Birodija postavljaju juče sasvim logično pitanje, ko je uzeo te pare. Da li to znači da iz zlatnog doba prelazimo u litijumsko doba“, pita Popović.

PROČITAJTE JOŠ...

U zemlji u kojoj imate isti broj milionera i korisnika narodnih kuhinja, kaže on, „imamo preča posla nego da zaluđujemo narod“.

„Problem broj 1 je što nijedna institucija ne funkcioniše u ovoj zemlji, što je nažalost sve palo na pleća jednog čoveka, a on se sa tim problemima nosi na način na koji se nosi. Ta jedna interesna grupa u blizini, ona dobro živi, njima ništa ne fali. Od ’93, sve što je zagovarao do danas, sve je izgubio, izgubio je liniju Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica, da se ne lažemo i Kosovo, sve je izgubio, mora nekoga i da pobedi, jedino koga može da pobedi je preostali narod u Srbiji. Najskuplja srpska reč više nije Kosovo, najskuplja srpska reč je Rio Tinto, dotle smo došli“, kaže on.

Aleksandar Vučić, arapske zemlje
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Govoreći o razgovorima sa predstavnicima kompanije Rio Tinto, kaže da su „kao intervju kad novinari imaju podmetnuta pitanja“.

„Zašto predsednik kompanije Rio Tinto nije otišao u Nedeljice da vidi te zabrinute ljude, da im nešto kaže, da pretrpi uvrede, neprijatnost, to je u opisu posla lidera, vođe. Niko narod nije uspeo da pobedi, non stop menjamo tezu, nije on naš vladar, predsednik Srbije je naš sluga, mi njega izdržavamo. Gospodari Srbije su građani Srbije, na vlasti su naši činovnici, to jedanput moraju da shvate, ne prave oni ništa, mi plaćamo sve“, kaže on.

ProGlas je razgovarao sa ljudima na KiM, a Popović kaže da su to „teški razgovori“.

„Nije lako slobodnim ljudima na Kosovu, na njima je sve probano, pa je model toga prenesen u Srbiju, sa korumpiranjem, sa pretnjom glasačima, maltretiranjem, zlostavljanjem, lažnim obećanjima… Nažalost, ni crkva nije raspoložena da razgovara sa njima, da ih sasluša, mislim da je osnovni red da je po tako važnom pitanju vodi nekakav normalan, ljudski dijalog, ti ljudi nemaju gde da odu, nemaju svi mogućnost da nešto prodaju, a neko i neće da ode, pitanje je ponosa, hoću da umrem gde sam se rodio“, kaže Popović.

Upitan o Bori Đorđeviću i fotografiji sa Đorđem Balaševićem u njegovom dvorištu, Popović kaže da su tu potpisali prvi ugovor sa PGP i da mu je „teško da govori i o Bori i o Đorđu“.

Na kraju je istakao da „sanja Srbiju gde će svi biti nasmejani“.

„Gde kad se vidimo jedni drugima ćemo mahati, a ne okretati glavu, u kojoj naša deca neće odlaziti iz njea, koju ćemo mi praviti ne na nebu, nego na zemlji, čuvati tu, mi nemamo drugu zemlju. Mislim da ova zemlja zaslužuje bolje, nadam se da su preostali iz moje generacije zaslužili da umru u normalnoj Srbiji“, kaže on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare