Izborna komisija Gradske opštine Vračar odbila je proglašenje liste "Dr Savo Manojlović- I ja sam Vračar - Kreni-promeni".

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke, proverom podnete izborne liste utvrđeno je da nisu poštovana zakonska pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi propisana odredbom člana 41. Zakona o lokalnim izborima, koja propisuje da na izbornoj listi mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola.

Prema ovom zakonu, među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvi pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja) moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola, što pomenuta lista nije ispoštovala.

Savo Manojlović i Danilo Babić Foto: Lilit Andrić

Na osnovu svega navedenog, prema zaključku Izborne komisije ovo predstavlja neotklonjiv nedostatak Izborne liste iz člana 77. Zakona o izboru narodnih poslanika, usled kojeg se ne može doneti zaključak kojim bi se naložilo otklanjanje navedenog nedostatka.

Podsetimo, nadležne izborne komisije odbile su, za sada, izbornu listu opozicije u Jagodini, dve liste na Voždovcu, jednu na Novom Beogradu i jedna na Vračaru.

Očekuje se da će komisije na Starom Gradu i Vračaru odbiti liste “Biramo Vračar” i “Biramo Stari Grad”, jer na ove dve liste podneti prigovori.

Izborna komisija na Voždovcu donela je juče rešenje kojim se odbija proglašenje liste “Biramo Voždovac – doc.dr Biljana Đorđević Nikola Ignjatović (Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije) koju je podnela koalicija Biramo Beograd.

Lista je odbijena zbog toga što nisu ispunjeni uslova predviđeni Zakonom o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika, odnosno da nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Opozicija koja će na beogradskim izborima nastupiti pod imenom „Biramo Beograd“ je predala potpise GIK-u, Dobrica Veselinović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Opoziciona lista “Biramo Novi Beograd” najpre je prihvaćena, ali je nakon toga podnet prigovor protiv proglašenja liste.

Prigovor je podnet zbog toga što su na toj listi kandidati lica koja nemaju pravo da biraju i budu birana za odbornike na teritoriji Gradske opštine Novi Beograd i to Dejan Čukić i Goran Ljiljanić, jer je njihovo prebivalište na ovoj teritoriji promenjeno nakon 3.jula.

BONUS VIDEO: Vrsajkov: Proglašena lista „Udruženi za slobodan Novi Sad“- „famozne nepravilnosti“ ispravljene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare