Tomislav Nikolić Foto: Zoran Lončarević

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić imao je saobraćajnu nesreću u petak ujutru, oko 9 sati i 15 minuta. Interesantno je da je Nikolić bio u službenom vozilu, na šta prema Uredbi o načinu korišćenja službenih vozila nema pravo. Mada on nema pravo ni na korišćenje državne vile na Dedinju, u kojoj živi godinama nakon što mu je prestao predsednički mandat. A sve nas to debelo košta…

Saobraćajna nezgoda desila se u na uglu Kneza Miloša i Birčaninove ulice, a Tomislav Nikolić se nalazio u službenom vozilu marke audi A8. To su objavili mediji juče u prepodnevnim satima.

Interesantno je napomenuti da je bivši predsednik države imao udes i 2020. godine na naplatnoj rampi u Lapovu. I tada je Nikolić bio u službenom vozilu.

“Ništa ozbiljno, zakačili su nam retrivizor, idem da glasam”, rekao je tada Nikolić.

I tada, kao i sad, u javnosti se pokrenulo pitanje – otkud Tomislavu Nikoliću službeni auto sedam godina nakon što je otišao sa funkcije predsednika Srbije?

Uredba o načinu korišćenja službenih vozila kaže da pravo na službeno vozilo visoke klase na stalnom korišćenju sa stalnim vozačem imaju: predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik Vlade, potpredsednici Vlade, ministri, predsednik Ustavnog suda i predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Šta piše u Uredbi

“Upotreba službenog vozila sa vozačem može se odobriti za potrebe: potpredsednika Narodne skupštine, državnih sekretara, generalnog sekretara Narodne skupštine i njegovih zamenika, generalnog sekretara predsednika Republike i njegovih zamenika, generalnog sekretara Vlade i njegovih zamenika, direktora posebnih organizacija i njihovih zamenika, direktora organa u sastavu ministarstava, sudija Ustavnog suda, Državnog tužioca, Državnog pravobranioca, predsednika Upravnog suda, predsednika Privrednog apelacionog suda, predsednika Prekršajnog apelacionog suda, Zaštitnika građana, predsednika Saveta Državne revizorske institucije, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, direktora Agencije za borbu protiv korupcije i direktora javnih agencija”, piše između ostalog u članu sedam ove Uredbe.

Jasno je da Tomislav Nikolić kao bivši predsednik u ovom trenutku nema pravo na službeno vozilo, a u uredbi se ne spominje takva mogućnost ni za direktora Nacionalnog saveta za koordinacijom sa Rusijom i Kinom.

Međutim, to što zakonski nema pravo na nešto, Nikolića nije mnogo sputavalo u prethodnom periodu.

Tako je dobio na korišćenje i vilu u Užičkoj 23, koja je bila predsednička rezidencija.

Nikolić u njoj živi punih 12 godina – prvih pet kao šef države, a sada kao predsednik Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom. To mu je omogućeno tako što je izmenjena Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, kojom je objekat u Užičkoj 23 određen za boravak predsednika Saveta.

Plaćamo mu održavanje, grejanje, čišćenje bazena…

Sve ove godine iz budžeta se plaćaju i troškovi održavanja te vile u Užičkoj. Kako je Insajderu 2018. rečeno u Vladi, prosečni mesečni troškovi za održavanje tada su iznosili približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

vila Tomislava Nikolić Foto:googlemaps

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, rekli su u Vladi.

Građani Nikoliću plaćaju i održavanje otvorenog i zatvorenog bazena. Tačnije, kako je pisao Blic, za potrebe porodice Nikolić svake nedelje se kontrolisala mikrobiološka ispravnost kupališta i merila koncentracija hlora, a jednom mesečno obavljala se i fizičko-hemijska analiza. Za to je plaćeno oko pola miliona dinara 2022. godine.

Iako Nikolić uživa ozbiljne privilegije, u državi Srbiji ne tretira se kao državni funkcioner, a to znači i da nema obavezu da prijavljuje imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije. Šta sve bivši predsednik poseduje i ima li prihode iz budžeta, više ne može da se vidi na sajtu Agencije.

Agencija za sprečavanje korupcije je u odgovorima našoj redakciji pre dve godine navela da Savet koji predvodi Nikolić nije organ javne vlasti, već koordinaciono telo, te da on shodno tome više nije u obavezi da dostavlja podatke o imovini.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Poznato je da je ranije u svom vlasništvu imao luksuzni stan na Novom Beogradu, kuću u Bajčetini, ali i nelegalne vikendice na Savi, koje se zvanično vode na njegove sinove.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare