Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ukoliko bi u ovom trenutku bili održani izbori u Srbiji, SNS bi mogao da računa na podršku 38,5 odsto građana, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela Nova srpska politička misao. Na drugom mestu je lista "SPS/JS - Ivica Dačić/ D.M. Palma" sa 9,6 odsto, dok 9,1 odsto građana smatra da bi glasali za opoziciju, ali se nisu opredelili za koga.

Od opozicionih stranaka, najveći broj glasova ( 6,2 %) dobila bi lista „SSP/PSG – D.Đilas/M.Tepić / P.Grbović“.

Zatim idu Dveri i Zavetnici sa 5,6%, lista „Novi DSS/POKS“ sa 4,2%.

Stranka „Srbija centar“ (SRCE), čiji je predsednik Zdravko Ponoš osvojila bi 3,8%, a „Ekološki ustanak – Aleksndar Jovanović Ćuta“ 3,6%.

Za listu  „NS/DJB  – Vuk Jeremić/Saša Radulović“ glasalo bi 3,3% građana, a liste „DS – Zoran Lutovac – Srđan Milivojević“, kao i „NPS – Miroslav Aleksić/Bora Novaković“ osvojile bi po 3,1%, pokazuje istraživanje koje je sprovela Nova srpska politička misao.

Od ispitanika koji biraju opozicione liste 64,5 odsto njih se slaže da bi opozicija trebalo da nastupi u dve kolone i to – sve „nacionalne“ stranke u jednoj, a „proevropske“ stranke u drugoj, 16,4% je protiv, a 19,1% nema stav.

Ako bi se na izborima pojavile liste i koalicije, Pokret za Srbiju – (A. Vučić, I. Dačić, D. M. Palma, V. Šešelj – SNS, SPS, JS, SRS) osvojio bi 48,4 odsto, Patriotski blok – (Zavetnici, Dveri, Narodna stranka, DJB – M. Đ. Stamenkovski, B. Obradović, V. Jeremić, S. Radulović) – 10,1 odsto, grupacija DS, ZZS, SRCE – (Z. Lutovac, N. Zelenović, B. Stojković, Z. Ponoš) – 9,4 odsto, Pravac Evropa – M. Tepić, D. Đilas, P. Grbović, R. Lazović – (SSP, PSG, Zeleno-levi front) bi dobio 8,5 odsto.

Grupacija NPS, Ekološki ustanak, Novo lice Srbije – (M. Aleksić, A Jovanović Ćuta, A. Parandilović) dobila bi 7.8 odsto glasova, za opoziciju ali ne znaju za koga glasalo bi 7,5 odsto građana, koalicija NADA – Novi DSS, POKS – (Dr M. Jovanović, V. Mihailović) dobila bi 4,2 odsto, dok bi za nekog drugog glasalo 4.1 odsto građana

Na pitanje „Da li mislite da je pozicija Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji danas jača ili slabija nego pre dolaska ove vlasti?“, 50,4% građana smatra da je pozicija Srbije pod sadašnjom vlašću danas slabija, 14,2% smatra da je „jača“, 10,2% smatra da je pozicija „ista“, dok 25,2% nema stav.

Istraživanje je sprovedeno od 8. do 18. oktobra ove godine na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

***

BONUS VIDEO: zborne kolone: Ko sa kim može, a ko sa kim ne želi da deli ljubav?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare