Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Tanjug

Najava čelnika Srpske liste da će pozvati građane sa severa KiM na opšti ustanak može biti uvod u nove barikade, ocenjuju sagovornici Nova.rs. Ovog puta trajne, kako bi se onemogućio rad prištinskih instutucija u ovom delu Kosova.

Nakon nekoliko slučajeva paljenja automobila na severu KiM, nakon čega je kosovska policija saopštila da je uhapšen Srbin M.B, za kojim se inače tragalo zbog sumnje da je umešan u više krivičnih dela, iz Srpske liste su najavili “ustanak srpskog naroda”.

I to baš nekako uoči izbora u četiri opštine sa većinski srpski stanovništvom na severu KiM, koji se održavaju 23. aprila, a na kojima svojom voljom ne učestvuje Srpska lista. I uoči početka implementacije Sporazuma iz Brisela i Aneksa iz Ohrida, oko kojeg su se usaglasili Beograd i Priština.

Na pitanje šta taj “narodni ustanak” može da znači, članica nevladine organizacije “Nova društvena inicijativa” iz Kosovske Mitrovice Milica Andrić Rakić kaže da to mogu biti nove barikade. Ali, ne zbog izbora.

Milica Andrić Rakić Foto: N1

“Očekujem ih iz potpuno drugih razloga, na primer zbog poslednjeg hapšenja u Zubinom Potoku ili zbog novih problema s registarskim tablicama. Dovoljno je setiti se šta je Aleksandar Vučić rekao na poslednjem sastanku sa Srbima u Raški. On je tada rekao da ih moli da sada povuku barikade, a da će ih sledeći put podržati. Tako da očekujem da budu postavljene trajne barikade, koje će onemogućiti rad kosovskih institucija na severu”, navodi ona za Nova.rs.

Tako nešto je upravo na pomenutom sastanku u Raški u decembru prošle godine rekao i Vučić.

Foto: Printscreen/TvPink

“Ukoliko se nastave hapšenja i teror nad nama, mi ćemo zauvek zatvoriti sever Kosova za prištinske diskrimatorske institucije. Tada ćemo postaviti barikade koje nikada neće biti sklonjene i koje će za Prištinu biti granica koju nikada neće preći”, rekao je tad ana sastanku sa Srbima sa KiM predsednik Srbije.

Da trenutna situacija vodi u nove tenzije, a moguće i konflikt, smatra i politički analitičar Dušan Janjić.

Dušan Janjić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

“Najava Srpske liste da će organizovati opštenarodni ustanak, posledica je postojanja bezbednosnog vakuuma na severu Kosova i odsustvo dijaloga oko povratka Srba u kosovske institucije. To može da bude okidač za nove demonstracije, a zatim i barikade, pa čak i oružane sukobe”, rekao je Janjić za agenciju Beta.

Pročitajte još...

On je istakao i da je ovim ugrožen nastavak dijaloga u Briselu.

„Razgovori o implementaciji evropskog sporazuma zakazani za 4. juli u Briselu, izgledaće kao pokušaj da se pređe s jedne na drugu zgradu bez merdevina. Ceo projekat o normalizaciji odnosa može da propadne zbog bezbednosnog vakuma. S normalizacijom odnosa Srpska lista bi bila potpuni politički gubitnik i sada s pretnjom o opštenarodnom ustanku zbog tablica, pokušavaju da pokažu svoje postojanje“, ocenio je Janjić.

Aleksandar Jablanović, kandidat Partije kosovskih Srba za gradonačelnika Leposavića na izborima 23. aprila, smatra da je poziv Srbima na ustanak “poslednji stadijum ludila Srpske liste i ljudi koji je vode”.

Aleksandar Jablanović Foto: Medija centar Beograd

“To bi bio prvi ustanak Srba na Kosovu koji podiže neko u odelu od 1.500 evra iz Beograda, pred TV kamerama. Srbi su ustanke uvek dizali u selima i prenosili ih na gradove, a sada ni jednom Srbinu na Kosovu nije do ustanka, već do mira i razvoja. Ali ako do ustanka dođe, pozivamo Gorana Rakića, Petra Petkovića i njihove delije iz Srpske liste da među prvim ustanicima budu oni sa svojim suprugama i decom, sa svojim roditeljima i da za potrebe ustanka, prodaju svoje nekretnine u Beogradu na vodi, u Vrnjačkoj banji, Grčkoj i Crnoj Gori”, navodi Jablanović i zaključuje:

“Ustanak se nekim novcem mora platiti, a najpoštenije bi bilo da to bude novac koji su Goran Rakić i njegovi “saborci” ukrali od Srba na Kosovu i pretvorili u skupe nekretnine u kojima provode odmore i pozivaju na ustanak”.

Podsetimo, predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio da će njeni predstavnici „pozvati narod na opšti otpor, na opšti ustanak srpskog naroda, ako se nastavi represija Prištine“.

Naveo je da će to biti učinjeno ako se „ne oslobodi neosnovano oteti, uhapšeni M.B“, koga kosovska policija sumnjiči da je palio kola sa RKS tablicama na području Zubinog Potoka.

BONUS VIDEO: Vučić na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare