U nedelju će u opštini Medijana u Nišu biti ponovljeno glasanje na biračkim mestima 14 i 16. Opozicija je pozvala birače da glasaju za listu “NADA-Ujedinjeni za Niš”, jer im je potrebno nekoliko stotina glasova kako bi dobili još jedan mandat u Skuupštini opštine. To će, kako je rekao doktor Dragan Milić, opoziciji omogućiti “veći komfor u radu”.

Glasanje će u nedelju biti ponovljeno na biračkim mestima 14 i 16 u opštini Medijana, u Osnovnoj školi „Ćele Kula“ i u Vatrogasnom domu. Reč je o opštinskim izborima koji se ponavljaju, jer je izborna komisija utvrdila nepravilnosti na ta dva biračka mesta.

Kako piše u saopštenju opštinske izborne komisije, na biračkom mestu broj 14, u OŠ “Ćele Kula”, ponovo se glasa jer je birački odbor omogućio da glasa osoba koja nije upisana u izvod biračkog spiska. Na biračkom mestu broj 16, u Vatrogasnom domu, nije dostavljen kontrolni list.

Doktor Dragan Milić je pozvao Nišlije da na ova dva mesta glasaju za koaliciju NADA.

Dr Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Pozivamo Medijance da odbrane izbornu volju i da izađu u što većem broju u nedelju i da ovog puta glasaju svi. Pozivamo naše glasače da svi daju glas listi „NADA- ujedinjeni za Niš“. Ovoj listi nedostaje nekoliko stotina glasova da dobije još jedan mandat. Time će se potvrditi izborna volja građana na Medijani, a većina u Skupštini će biti još veća i pružiće nam komfor u radu kako bi smo digli Medijanu na nivo koji zaslužuje. Pozivam naše glasače da u što većem broju izađu na biračka mesta 14 i 16 i da podrže listu broj 3, to je kao da ste glasali za nas“, naveo je Milić, dodajući da je vlast uspela da ujedini opoziciju u Nišu.

„Moramo svi da ostanemo u okvirima institucija, nemojte da se igrate sa Nišom i izbornom voljom građana, nije lepo, a potencijalno može da bude i opasno. Sa Nišlijama se niko nije igrao nikad, nemojte ni vi“, rekao je on.

Moguće je da će Nišlije i posle ovoga ponovo izlaziti na birališta, jer se opozicija bori za to da se ponove izbori i na biračkim mestima 10 i 18, takođe u opštini Medijana.

Viši sud usvojio jednu žalbu

Naime, opozicija je Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu, nakon izbora 2. juna, predala ukupno 36 prigovora i osam žalbi. Kako je rekla predsednica GIK Danijela Milićević većina tih prigovora je odbijeno, kao neosnovano, nepotpuno i nedozvoljeno, a najviše je onih kod koji su odbijeni kao nerazumljivi.

Zatim je opozicija predala žalbu Višem sudu u Nišu, kojima se traži da se ponovi glasanje na biračkim mestima 10 i 18.

U četvrtak je Viši sud usvojio žalbu koja se odnosi na biračko mesto broj 18.

Đorđe Stanković, Foto: Filip Krainčanič/Nova.rs

„Upravo sam dobio infomaciju da je Viši sud usvojio žalbu za ponavljanje BM broj 18 u Nišu na gradskim izborima. Čestitam svima na ovoj odluci, ovo vraća nadu u procese u koje smo ušli. Svakako, ovo nije kraj, ostaje još nekoliko žalbi među kojima je i BM br 10. Takođe po zakonu GIK ima čak 10 dana rok da ponovo odlučuje o našim prigovorima, ali apelujem da ovo ne treba da se maksimalno eksplatiše i da odluku o ponavljanju izbora i usvajanju prigovora treba doneti što pre. Dakle, nije kraj ali je dobra vest“, objavio je kandidat za gradonačelnika liste “Biramo Niš” Đorđe Stanković na mreži X.

Šta znači „nije kraj“, Stanković je objasnio za Nova.rs.

“Prema izmenama Zakona koje su nedavno usvojene u Skupštini, GIK ima 10 dana da razmatra to što joj je Viši sud vratio. Hipotetički, mogu opet da odbiju, pa da se mi opet žalimo Višem sudu, koji opet ima rok od 72 sata da donese odluku. I da nakon toga mora da se donese odluka. Ali to sad može da traje još dve nedelje“, naveo je Stanković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare