Dušan Nikezić Foto:FoNet/Milica Vučković

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić uputio je srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću otvoreno pismo, u kome navodi da će Vučić sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom, kineskim kompanijama dati na tacni i kompletno srpsko tržište.

„Možda će Vam slika sa potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom doneti neki kratkoročni politički poen, ali će Sporazum sigurno naneti nesagledive dugoročne posledice po srpsku privredu, radna mesta i standard svih naših građana“, navodi Nikezić na početku svog pisma Vučiću.

Foto:instagram.com/buducnostsrbijeav

On kaže da takav Sporazum nemaju ni najrazvijenije svetske ekonomije, poput EU, SAD ili Rusije, a da je potpuno suludo da ga potpiše Srbija, „koja Kini eventualno može da ponudi jeftine sirovine, dok kineske firme preko noći mogu da zatrpaju naše tržište i potpune uguše domaću proizvodnju“.

„U Kinu ni danas ne izvozi srpska privreda, već kineski vlasnik RTB Bor-a, i to preko milijardu evra vrednu rudu i koncentrat bakra, dok iz Kine uvozimo neverovatnih 4,7 milijardi evra telekomunikacione, računarske, medicinske, vojne i druge opreme, pa će i bescarinski režim pogodovati isključivo kineskim firmama. Morali bismo znati da je kineska proizvodnja jabuka od 46 miliona tona 100 puta veća od srpskih 460 hiljada tona i da celokupna srpska proizvodnja nije dovoljna da snabdeva omanji kineski grad, pa je svakako izvesnije da će zbog ovog Sporazuma kineska jabuka ugroziti srpsko tržište, a ne obrnuto“, navodi Nikezić.

Pročitajte još

„Kinezima ste već poklonili najveće srpske industrijske komplekse i najvrednije rudno bogatstvo, kineskim građevinskim firmama bez tendera nastavljate da dajete praktično sve velike infrastrukturne projekte, a ovim Sporazumom ćete kineskim kompanijama dati na tacni i kompletno srpsko tržište“, dodaje potpredsednik SSP.

On podseća da je ta stranka godinama upozoravala na štetne posledice, ne samo ovog Sporazuma, već i prekomernog zaduživanja od Kine i prepuštanja tržišta Kinezima i apelovala da država preduzme korake koji su u interesu Srbije: ograniči izvoz ruda, poveća rudnu rentu, oporezuje ekstraprofit od njihove prekomerne ekspolatacije i uvede obavezu prerade rude u Srbiji, kako bi oživeli našu metaloprerađivačku industriju.

„Vi ste radili sve suprotno i time naneli ogromnu štetu našoj zemlji, pa je zato jedina nada za Srbiju da se što pre približi EU, čime će ovaj štetni sporazum automatski biti raskinut“, zaključuje Nikezić.

BONUS VIDEO „Pojas i put“ preči od Berlinskog procesa: Zašto su za Vučića Si, Putin i Orban prirodnije društvo od Šolca i Fon der Lajen?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar