Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova

Vučić je duže od dva sata najavljivao nova zaduženja zemlje od ukupno 17,8 milijardi evra, što je za 2,5 milijarde evra više nego što su Srbiju zadužili svi njegovi prethodnici zajedno, od Karađorđevića i Obrenovića, preko Tita i Miloševića, do Koštunice i Tadića, izjavio je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde.

Nikezić je rekao kako su Vučić i Srpska napredna stranka za 11 godina vlasti već zadužili zemlju za 21 milijardu evra i dodao da „nisu ni dinar uštedeli ili zaradili, pa će se bukvalno svaki najavljeni projekat finansirati iz novog zaduženja“.

„Tako smo se u poslednja četiri meseca zadužili 110 milijardi dinara izdavanjem EXPO obveznica sa kamatom od 7 odsto, a već je predviđeno da se za Nacionalni stadion zadužimo 550 miliona evra, za Centar za specijalizovane izložbe EXPO 2027 još 450 miliona evra, za BIO4 kampus 265 miliona evra, za kliničke centre i Tiršovu 2 još 210 milina evra… U Kini su nedavno ugovorili zaduživanje od 4 milijarde evra za brzu saobraćajnicu Sombor – Kikinda i autoput Beograd – Zrenjanin – Novi Sad“, naveo je Nikezić u pisanoj izjavi reagujući na večerašnje obraćanje Vučića.

„I tako za svaki pojedinačni projekat, jer Srbija za njih danas nema para. I zato ćemo do 2027. zaista imati ‘skok’, ali ne razvojni, već skok javnog duga na više od 60 milijardi evra, čime će ova neodgovorna vlast zemlju dovesti do bankrota i dužničkog ropstva“, dodao je on.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije večeras u Palati Srbija predstavio je plan „Srbija 2027“.

***
BONUS VIDEO – Zdravko Ponoš: Vučić u Davosu kao neželjeni rođak sa sela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare