Nesvrstani svet izložba
Foto: FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

Izložba "Nesvrstani svet", kojom se obeležava 60. godišnjica Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, otvorena je u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio da su ideje na kojima počiva Pokret nesvrstanih aktuelnije nego ikada, dok je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković navela da su kulturna saradnja i razmena bile važan deo tog pokreta.

Danas, 60 godina kasnije, u svetu dramatičnih političkih, ekonomskih, socijalnih izazova u kojima živimo, ideje na kojima je uspostavljen Pokret, mir, solidranost, borba protiv eksploatacije, ravnopravnost, jednakost, suverenitet zemalja su više nego ikada aktuelne, rekao je Selaković.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je otvorila izložbu, kazala je da će izložba dati snažan podsticaj za unapređenje saradnje i razmenu kulturnih sadržaja i podizanje odnosa sa Pokretom nesvrstanih i državama članicamana na još viši nivo imajući u vidu višedecenijsku bliskost.

„Naša zemlja gaji i danas bliske i sadržajne kulturne odnose sa članicama Pokreta nesvrstanih. Obeležavanje jubileja još jedna je prilika da se podsetimo značaja ove organizacije, koja u Srbiji živi kroz principe političke samostalnosti i vojne neutralnosti“, rekla je Gojković, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Gojković je podsetila da Pokret nesvrstanih nije podrazumevao udruživanje zemalja isključivo na političkom i ekonomskom planu, već i jačanje njihove saradnje u oblasti kulture, te da je međusobna razmena kulturnih sadržaja i koncepata značajno obogaćivala kulture zemalja članica Pokreta i istovremeno doprinela njihovoj afirmaciji i pozicioniranju na svetskoj kulturnoj sceni.

„Za vreme ʼzlatnog dobaʼ nesvrstanih, u periodu od 1961. do 1989. godine, najveći deo kulturne saradnje među članicama odvijao se preko ustanova i institucija. Obimu kulturne razmene i sticanju saznanja o tradiciji i običajima drugih naroda, u značajnoj meri doprineo je veliki broj studenata iz ʼnesvrstanih zemaljaʼ koji se školovao u Beogradu i u tadašnjoj Jugoslaviji. Oni su uglavnom donosili folklorne motive, muziku i tradicionalnu garderobu iz rodnih krajeva, što je sve uticalo na brojna dela domaćih stvaralaca“, dodala je ona.

Gojković je ukazala na važnost vraćanja artefakata članicama Pokreta nesvrstanih, koji su iz njihovih zemalja otuđeni i preneti u muzeje širom sveta, što je naglašeno u dokumentima sa prvih konferencija. Ona je navela da nijedan predmet, koji Muzej afričke umetnosti poseduje, nije otuđen ili prisvojen na nelegalan način, već je njegova kolekcija obogaćivana otkupima i poklonima pojedinačnih predmeta i čitavih zbirki.

„Vredni predmeti povezani sa Pokretom nesvrstanih, ili koji potiču iz zemalja članica, čuvaju se i u zbirkama drugih muzeja, galerija i arhiva u našoj zemlji. S ponosom ističem da su oni važan deo našeg kulturnog nasleđa i da su mnogi od njih prikazivani na izložbama širom sveta“, istakla je ona.

Muzej afričke umetnosti jedini je u ovom delu Evrope koji je posvećen isključivo kulturi i umetnosti tog kontinenta, čija je većina afričkih zemalja činila članstvo Pokreta, trenutno raspolaže sa nekoliko hiljada autentičnih predmeta tradicionalne umetnosti, poreklom iz zemalja zapadne, centralne i istočne Afrike, navodi se u saopštenju.

U okviru obeležavanja jubileja biće održane i druge kulturne manifestacije poput izložbi umetničkih dela i arhivskog materijala, projekcija filmova iz „nesvrstanih zemalja“ i predavanja istoričara, dok je izrada šest dokumentarnih filmova na temu konferencije u Beogradu u završnoj fazi.

BONUS VIDEO: Glavni gradovi koji se nalaze na Dunavu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar